Danske Joana kæmpede mod ISIS: Nu skal hun i fængsel

24-årige dansk-kurdiske Joana Palani får ni måneders fængsel for at bryde udrejseforbud, afgør byretten

Joanna Palani får 9 måneder i fængsel for at bryde udrejseforbud. Foto: Privatfoto
Joanna Palani får 9 måneder i fængsel for at bryde udrejseforbud. Foto: Privatfoto

Det koster den 24-årige Joana Palani ni måneders ubetinget fængsel, at hun i sommeren 2016 overtrådte sit udrejseforbud.

Det har Københavns Byret besluttet onsdag.

Anklager Sonja Hedegaard krævede ellers Palani idømt et års ubetinget fængsel for at have overtrådt udrejseforbuddet.

Det fortalte hun onsdag i sin procedure i Københavns Byret, hvor Palani er tiltalt for at have rejst til Syrien og Irak, selv om hun havde et udrejseforbud.

Sagen er den første af sin slags.

- Det straffes som udgangspunkt med fængsel i seks måneder, og det er skærpende, hvis udrejsen foregår til det område, som udrejseforbuddet er rettet imod, siger Sonja Hedegaard.

Den 24-årige dansk-kurder erkender selv at have brudt forbuddet og rejst til Qatar, men hun nægter at være rejst videre til Irak og Syrien. Hun har forklaret, at hun var på ferie i Qatar.

Joana Palanis forsvarer, Erbil Kaya, mener ikke, at den dansk-kurdiske kvinde burde idømmes en ubetinget straf. Han foreslog i stedet en betinget straf på en måned.

Forsvareren mener ikke, at Palani har været i Irak og Syrien, og det bør give en mildere straf.

- Jeg mener ikke, at den bevisførelse, der har været beviser det. Derfor kan hun ikke erklære sig skyldig i de skærpende omstændigheder, siger Erbil Kaya.

Retten var dog af en anden mening. Den lægger til grund for dommen, at Palani ikke var på ferie i Doha, men rejste videre til Irak og Syrien.

Joana Palani har flere gange været i Irak og Syrien, hvor hun har kæmpet mod Islamisk Stat, og derfor fik hun i september 2015 et forbud mod at rejse ud af landet.

Knap et år efter udrejseforbuddet brød hun det, da hun 6. juni 2016 fløj til Doha i Qatar. Derfra rejste hun ifølge anklagen videre til Irak og Syrien, hvor hun opholdt sig og deltog i kampe ind til 8. oktober.

Joana Palani har tidligere kæmpet sammen med de kurdiske Peshmerga-styrker i det nordlige Irak mod Islamisk Stat og været tilknyttet YPG i det nordlige Syrien.

Sonja Hedegaard mener ikke, at der er nogle formildende omstændigheder i sagen, men det er Erbil Kaya ikke enig i. Han lægger vægt på, at hun har kæmpet imod Islamisk Stat.

- Vi kan ikke sammenligne dem, der har kæmper side om side med koalitionen med dem, der kæmper for dem, der har begået terrorangreb, siger forsvareren.

Foruden sagen om udrejseforbuddet har der været en sag om, hvorvidt det var i orden, at politiet inddragende hendes pas og gav udrejseforbuddet.

Københavns Byret har sagt god for udrejseforbuddet, men Palani har kæret den kendelse til landsretten.

OVERBLIK: Sagen om 24-årige Joana Palanis udrejseforbud

24-årige dansk-kurdiske Joana Palani risikerer et års ubetinget fængsel for at have brudt sit udrejseforbud. Det står klart onsdag i Københavns Byret, hvor anklager Sonja Hedegaard kræver en fængselsdom på et års fængsel.

Palani erkender at have brudt sit udrejseforbud, da hun i sommeren rejse til Doha i Qatar.

Men hun nægter at have rejst videre til Syrien og Irak.

Få her er overblik over sagen med dansk-kurdiske Joana Palani:

* 24-årige Joana Palani har flere gange været i Irak og Syrien for at kæmpe mod Islamisk Stat.

Hun har kæmpet sammen med de kurdiske Peshmerga-styrker i det nordlige Irak. Derudover har hun været tilknyttet YPG i det nordlige Syrien. YPG betegnes som en søsterorganisation til PKK, som står på flere landes terrorlister.

* 29. september 2015 fik Joana Palani frataget sit pas og fik udrejseforbud i et år. Politiet mente, at hun kunne være til fare for statens sikkerhed, såfremt hun forlod Danmark og rejste til Irak og Syrien for at kæmpe igen.

* Den beslutning godkendte Københavns Byret 4. februar 2016. Det er første gang, at en domstol tager stilling til politiets inddragelse af pas.

Retten vurderede blandt andet, at "en ny rejse kan indebære en risiko for, at der sker en fortsat udvikling af hendes evner til at begå alvorlige strafbare forhold, når hun vender tilbage til Danmark fra konfliktområdet".

* Palani brød dog udrejseforbuddet. 6. juni 2016 fløj hun til Doha i Qatar. Ifølge politiet rejste hun dagen efter herfra til Irak og derfra til Syrien. Her skal hun have opholdt sig og deltaget i kampe indtil 8. oktober 2016.

* 7. december blev Palani varetægtsfængslet for at have brudt sit udrejseforbud. 20. december 2016 blev varetægtsfængslingen af Københavns Byret forlænget frem til 17. januar 2017.

Men den beslutning blev kæret til Østre Landsret, som var uenig med byretten. To dage senere - 22. december - besluttede landsretten, at Palani skulle løslades.

* Overtrædelsen af udrejseforbuddet har ført til en straffesag, som begyndte mandag 2. oktober i Københavns Byret.

Her kræver anklagemyndigheden Palani idømt fængselsstraf. Sagen fortsætter i slutningen af november, hvor der forventes dom.

* Den første pasinddragelse og det første udrejseforbud var gældende et år. Politiet valgte at forlænge det med endnu et år.

Det betød, at det gjaldt frem til 29. september 2017. Den forlængelse godkendte Københavns Byret 26. oktober, men Palani har kæret beslutningen til landsretten.

* Palani kom til Danmark fra Iran i 1996 som treårig. Størstedelen af hendes liv har hun boet i Aalborg.

Hendes sag har været omtalt bredt i medierne. Berlingske, BT, Information og Politiken har blandt andet bragt reportager om Palani, der forlod Danmark for at deltage i kurdernes væbnede kamp.

Kilder: Information, Berlingske og Ritzau.