Danske soldater sendes til IS-domineret område

120 danskere skal træne irakiske soldater på base, der ofte angribes. Forsvarsministeren maner dog til ro.

De 120 danske soldater, der rejser til Irak i denne uge for at hjælpe med at træne den irakiske hærs soldater, skal udstationeres på luftbasen Ayn al-Asad, der er et af de farligste områder af landet, fortæller Radio24syv, der har talt med flere eksperter.

Blandt andet udsættes basen ofte for angreb fra militante krigere fra den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat (IS).

- Basen ligger i den farligste region i Irak og der, hvor IS står stærkest. Den er udsat for næsten daglige angreb. Den 18. december var der et overraskelsesangreb mod basen, der fik basen til at tilkalde forstærkninger, så der nu er 300 udstationerede, siger Helle Malmvig, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studer, til Radio24syv.

Ifølge Helle Malmvig kalder det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, dog angrebene fra Islamisk Stat for "ufarlige".

Basen, som de danske soldater skal udsendes til, ligger i et vigtig område af Irak for Islamisk Stat. Hvis det lykkes for jihadisterne at indtage basen, vil det forbinde to områder af landet, som de allerede kontrollerer, og det vil gøre det lettere at transportere våben ind i Irak fra Syrien.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) maner til ro omkring sikkerheden for de danske soldater på Ayn al-Asad-basen. Den er nemlig godt beskyttet af amerikanske soldater, siger han.

- Det er det amerikanske marinekorps, der står for bevogtningen af basen. Og det er nogle folk, der godt ved, hvordan man skal besvare de angreb, der måtte komme, siger han til Radio24syv.

- Vi gør alt, hvad vi kan for at passe godt på vores soldater - med vores amerikanske, britiske og irakiske samarbejdspartnere. Men der vil altid være en risiko forbundet med at tage på en sådan opgave, tilføjer han.

De danske soldater rejser i denne uge fra Høvelte Kaserne i Nordsjælland til Irak. Danmark er en del af den internationale koalition, der kæmper mod Islamisk Stat i Irak.