Annonce:
Annonce:

Dansker i Mosul: Ufattelig desperation

Kritisk underernærede børn, rædselsslagne familier og intense kampe har gjort folk i Mosul desperate

En kvinde mistede tre af sine børn under flugten fra IS i Al-Zinjili området torsdag. Foto: Polaris Images
En kvinde mistede tre af sine børn under flugten fra IS i Al-Zinjili området torsdag. Foto: Polaris Images
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Om få dage går Islamisk Stats besættelse af Mosul ind i sit tredje år. Men i takt med den irakiske hærs seneste markante fremmarch i den vestlige bydel, og de sidste fraktioner jihadister vedholdende holder stand, bliver situationen for indbyggerne tilsvarende mere og mere desperat.

Sådan lyder meldingen fra flere nødhjælpsorganisationer - herunder også danske Mission Øst, der kæmper en brav kamp for at få forsyninger frem til den udsultede, udmattede og desperate befolkning.

Annonce:

Direkte fra IS-terrorvælde
- Det er folk som skriger, er desperate og råber på mad. Det er folk, som svømmer over Tigris i en kugleregn og svømmer retur for at hjælpe resten af familien over floden. Det er mennesker, der bruges som gidsel-skjold og som har levet under IS i tre år. Det her er nærområde som i N.Æ.R.O.M.R.Å.D.E. De kommer lige ud af IS' terrorvælde, lyder det fra organisationens generalsekretær Kim Hartzner til Ekstra Bladet om den aktuelle situation i Mosul.

De seneste uger har organisationen arbejdet på højtryk for at skaffe midler nok til at kunne distribuere akut mad dybt inde i nogle af Vestmosuls højrisikozoner helt tæt på frontlinjen.

Desperation overalt
- Folk er ufatteligt desperate. Situationen er desperat. Der er et kolossalt behov i de nabolag, hvor folk ikke har adgang til markeder og mad, fordi de er så tæt på kampene. Det gælder især børn og ældre, som ikke har mobiliteten. Situationen for dem, som er sluppet ud af Vestmosul har været alarmerende de sidste tre uger. Men det siger også noget om, hvad situationen er for dem, der stadig er der, forklarer Missions Østs sikkerhedskoordinator på stedet, danske Knud Andersen. 

Annonce:

Planen for den danske organisation er at få op mod 20 mindre ladvogne med nødrationer leveret til mellem 500-1000 familier i de trængte kvarterer af byen snarest muligt. Hvis sikkerhedssituationen tillader det.

- Hjælpen er ingenting værd, hvis en familie sprænges i luften. Vi kan hverken bringe vores eller de lokales liv i fare. Alene sidste gang vi var inde, blev vi beskudt af snigskytter, så vi er tilstede der, hvor der ikke er plads til at fejle. Men vi skal ind. Før eller siden, konstater Knud Andersen.

Folk kan ikke finde mad
Offensiven mod Islamisk Stat i Mosul går nu ind i sin niende måned, hvor det endelige opgør er centreret i den vestlige, tæt befolkede og svært fremkommelige bydel.

Samtidig menes 180.000 civile at blive holdt fanget i byen. For blot få dage siden udtrykte også FN's organisation WFP (World Food Programme, red.) officielt bekymring for de tilbageværende borgere. Antallet af især underernærede børn, der slipper ud af IS-højborgen, har de sidste uger været alarmerende stigende.

Annonce:

- I ekstreme tilfælde kan folk slet ikke finde mad, oplyser organisationen i en pressemeddelse.

Af samme årsag har FN's Fødevareprogram iværksat uddeling af madrationer på selve flugtruterne ud af byen.

Færre end 1000 IS-krigere
- Det er voldsomt at se, hvor desperate de er, og vi har fået en fantastisk respons fra donorer. Det gør en verden til forskel for de familier, som får, men er en dråbe i havet i den store sammenhæng. De ressourcer der er tilbage, står ikke mål med behovet. For selv når Mosul er befriet, og den sidste IS-kriger fanget, er der endnu mere behov for hjælp. Det er her byen skal genopbygges og folks liv sikres, hvis ikke det hele skal falde til jorden, vurderer Knud Andersen.

Færre end 1000 IS-krigere mentes ifølge Pentagon i starten af maj fortsat at være tilbage i Mosul. Til sammenligning formodes mellem 3000-4000 IS-krigere at befinde sig i IS-højborgen Raqqa i Syrien.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: