Danskere klar til at træne irakere i kamp mod IS

Hovedstyrken af det i alt 120 mand store bidrag er landet for at træne irakere til at bekæmpe Islamisk Stat

Danskerne er ankommet til den irakiske flybase. (Foto: Forsvaret)
Danskerne er ankommet til den irakiske flybase. (Foto: Forsvaret)

Danske soldater er nu ankommet til den irakiske flybase Al Asad Airbase, hvor formålet er at træne irakiske styrker, der skal bekæmpe den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) i området.

120 soldater ankom mandag, og om kort tid er styrken fuldtallig, oplyser forsvaret.

- Opgaven er nu at planlægge og gennemføre uddannelsen af den irakiske hær.

- Det gør vi i tæt samarbejde med vores amerikanske venner, og nu hvor hovedstyrken er ankommet, kan vi løfte endnu flere opgaver - og dem er der nok af, siger Bo Overgaard, oberstløjtnant og chef for det danske kontingent, i en pressemeddelelse.

I øjeblikket arbejdes der ifølge forsvaret hårdt på den irakiske base for at forbedre sikkerhedsforholdene på stedet.

Basen ligger nogle hundrede kilometer vest for hovedstaden, Bagdad, og var indtil amerikanerne trak sig ud af landet i december 2011 efter næsten ni års krig den næststørste amerikanske flybase i Irak.

På den tyrkiske side af grænsen følger en kurdisk kvinde koalitionens angreb på Islamisk Stat omkring Kobani (Foto: AP) Krig & katastrofer TV: Islamisk Stat fordrevet fra Kobani

Hovedopgaven for de danske soldater er såkaldt kapacitetsopbygning, som består af rådgivning og uddannelse af irakiske sikkerhedsstyrker i kampen mod IS.

FN anslår, at flere millioner irakere er fordrevet fra hus og hjem som følge af Islamisk Stats fremmarch.

USA har samlet opbakning fra over 50 lande i en international koalition, der skal bekæmpe Islamisk Stat i henholdsvis Irak og Syrien. Danmark deltager dog kun i Irak.

Det danske bidrag til den såkaldte Operation Inherent Resolve består af syv F-16-fly med op imod 140 mand.

Ud over det bidrager Danmark også med de 120 militærinstruktører i Irak, et Hercules transportfly samt to hold instruktører fra hæren, der skal vejlede og uddanne de irakiske og kurdiske sikkerhedsstyrker.

Det var et bredt flertal i Folketinget, som 2. oktober 2014 besluttede at udvide Danmarks bidrag i kampen mod Islamisk Stat i Irak.