Database skal forhindre ny Germanwings-tragedie

Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur ønsker database over piloter i kølvandet på Germanwings-tragedien

Arkivfoto: AP
Arkivfoto: AP

Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur (EASA) siger tirsdag, at de i kølvandet på Germanwings-ulykken tidligere i år vil have en medicinsk database for piloter inden december 2016.

EASA's udmelding kommer i forbindelse med anbefalinger fra en arbejdsgruppe, som tilbage i juli opfordrede til bedre psykologiske screeninger af nye piloter, samt oprettelse af en europæisk database med detaljer om piloternes medicinske forhold.

En ung andenpilot, Andreas Lubitz, spærrede sig inde i cockpittet på et passagerfly fra Germanwings, som er en del af Lufthansa, og lod flyet styrte ned i Alperne i marts. Alle 150 passagerer på flyet omkom.

Pierre Polizzi bor få kilometer fra stedet, hvor flyet styrtede ned med 150 personer om bord i de sydfranske alper. (Foto: Jakob Jørgensen) 112 - 25. mar. 2015 - kl. 10:10 Øjenvidne til Ekstra Bladet: Jeg hørte flyet styrte

Anklagere har senere fundet bevis for, at Andreas Lubitz, som havde kæmpet med svær depression, havde studeret selvmordsmetoder og hemmeligholdt sin sygdom for sin arbejdsgiver.

EASA siger, at databasen skal gøre det lettere at dele medicinsk information, men stadig respektere piloternes privatliv.

Det formodes dog, at arbejdet med databasen bliver besværligt, da landene som hører under EASA har forskellige love om persondata.

I nogle lande, som for eksempel Storbritannien, er lægerne allerede blevet opfordret til at indberette det, hvis de er bekymrede for den offentlige sikkerhed.

Krig & katastrofer - 25. mar. 2015 - kl. 01:30 Ekstra Bladet i Frankrig: Onsdag genoptages jagten på de omkomne

Arbejdsgruppen har anbefalet, at man finder en balance mellem lægers tavshedspligt i forhold til patienter og den offentlige sikkerhed, men EASA har meldt ud, at de vil lade EU-Kommissionen afgøre spørgsmål om persondatabeskyttelse