Den 'polske Anne Frank' skudt af nazister i 1942: Nu er hendes dagbog fundet i New York

De gulnede sider i Renia Spiegels længe glemte dagbog fortæller en både smuk og tragisk historie om den første kærlighed og nazisternes brutale massemord i den polske by Przemysl

Foto: PRIVATFOTO/Helayne Seidman
Foto: PRIVATFOTO/Helayne Seidman

- Red os! Hjælp os! Du har holdt mig i sikkerhed fra bomber, granater og projektiler, Hjælp mig med at overleve.

Det var den sidste sætning, 18-årige Renia Spiegel skrev i sin dagbog 28. juli 1942, mens hun skjulte sig sig sammen med sin kærestes forældre på et loftsrum. Rædselsslagen for de nazistiske soldater, der samlede alle jødiske indbyggere i den polske by Przemysl i en ghetto forud for deportationen til dødslejrene.

To dage senere blev hendes frygt til virkelighed, da nazister omringede bygningen, hvor de gemte sig.

Renia Spiegel blev sammen med svigerforældrene stillet op ad muren uden for og henrettet med det samme.

Renia Spiegel. Foto: PRIVATFOTO/Tomasz Magierski
Renia Spiegel. Foto: PRIVATFOTO/Tomasz Magierski
 

Renias yngre søster og mor overlevede krigen og emigrerede til USA. Det samme gjorde Renias kæreste, Zygmunt., som på trods af, at han blev sendt til dødslejren Auschwitz, formåede at bevare Renias dagbøger, som hun havde skrevet i perioden 1939-1942. Omkring 700 sider i skolehæfter bundet sammen med snor.

I 1960'erne fandt han frem til Renias søster Elisabeth og gav hende dagbøgerne, men hverken hun eller moderen kunne få sig selv til at læse dem og derfor var det først for et par år siden, da Elisabeths datter fandt dagbøgerne blandt en masse papirer, at Renias historie blev genopdaget.

Søsteren Elisabeth med en af Renias dagbøger. Foto: PRIVATFOTO/Helayne Seidman
Søsteren Elisabeth med en af Renias dagbøger. Foto: PRIVATFOTO/Helayne Seidman

Dagbøgerne er nu udgivet på polsk, hvor de er blevet en stor succes og bliver sammenlignet med den verdenskendte 'Anne Franks dagbog'.

Renia Spiegels dagbøger er ved at blive oversat til engelsk.   

- Det er en fantastisk historisk og psykologisk dokument, men også en autentisk litterær præstation, siger professor Anna Frajlich-Zajac fra Columbia University til den amerikanske avis New York Post og fremhæver nogle eksempler:

Nu ved jeg, hvad ordet ekstase betyder. Det er ubeskriveligt. Det er noget, som er det bedste, og som kun to elskende kan gøre. Før første gang føler jeg denne lyst til at blive en, at blive en krop og føle mere Skrev Renia Spiegel få dage før sin 18 års fødselsdag i begyndelsen af juni 1942. Kun få dage efter var tonen anderledes dyster:

Overalt hvor jeg kigger hen er der blodsydgydelser. Der er drab, mord. Gud! Hjælp os. Lad os leve! Jeg beder dig. Jeg vil leve. Jeg har haft så lidt af mit liv. Mit liv har været så småt, så uvigtigt. I dag bekymrer jeg mig om, at jeg er grim. I morgen stopper jeg måske med at tænke for evigt.

Hvis du fandt denne artikel interessant, kan du gå på opdagelse i de mange artikler, vi har skrevet om Anden Verdenskrig:
Samfund Kæmpede for Hitler: Se Knud Schocks hemmelige nazi-billeder
Samfund Eva overlevede Hitlers dødsengel
Videnskab Min farfar slog en mio. jøder ihjel
Andreas Sulzer blev ikke længe i tunnellen efter, han havde målet strålingsniveauet. (Foto: Pro omnia film / ZDF) Samfund 60 meter under jorden: Er Hitlers mest beskidte hemmelighed skjult her?
Samfund Hitlers vilde alpe-luksus: Her lagde han sine grusomme planer
I 1939 blev patienternes hvide bomuldstøj blev skiftet ud med grågrønne uld-uniformer med hvide lyn på siden af kraven. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen) Samfund Det forladte sindssygehospital: Her myrdede Hitlers soldater i flæng
Hitler vurderer model af nyt anlæg i den østrigske by Linz, som er blevet stillet op nede i førerbunkeren. (Foto: All Over Press) Samfund Kom med ned i Hitlers bunker
Samfund Hitler styrede verden fra en myggebefængt sump
Samfund Monster-bunkeren: Her er Hitlers største hemmelighed