Denne boks skal opklare flykatastrofen

En svært medtaget 'sort boks' skal gøre verden klogere på, hvorfor Germanwings Flight 4U9525 styrtede ned tirsdag formiddag

Denne boks indeholder efter alt at dømme svaret på spørgsmålet om, hvad der foregik i cockpittet i de skæbnesvangre minutter inden flyet fra Germanwings styrtede ned i de franske alper. (Foto: AP)
Denne boks indeholder efter alt at dømme svaret på spørgsmålet om, hvad der foregik i cockpittet i de skæbnesvangre minutter inden flyet fra Germanwings styrtede ned i de franske alper. (Foto: AP)

Mens skæbnehistorierne stille og roligt vælter frem om ofrene for tirsdagens flykatastrofe i Sydfrankrig, venter verden stadig på svar på spørgsmålet om, hvorfor Flight 4U9525 fra Germanwings med 150 personer om bord styrtede ned i de sydfranske alper.

Beskeden om flytragedien ramte elever og lærere på det tyske gymnasium som et chok. 16 elever og to lærere på skolen formodes omkommet. (Foto: AP) 112 - 25. mar. 2015 - kl. 10:46 Hel by i sorg: 16 teenagere omkom i flystyrt

Det helt store omdrejningspunkt er de otte minutter fra flyet befandt sig på maksimalhøjde omkring 38.000 fod til de franske luftfartsmyndigheder mistede kontakten til flyet, da det befandt sig 6000 fod over havets overfladet. Kort efter ramte flyet en bjergside, så alle ombordværende efter al sandsynlighed mistede livet.

Se også: Døds-flyets sorte boks er smadret

Tirsdag aften lykkedes det at finde den ene af flyets to sorte bokse. Boksen viste sig siden at være enormt hårdt medtaget, men det er alligevel håbet, at den sorte boks, som trods navnet er orange, kan give de præcise oplysninger om kommunikationen i flyets cockpit.

Pierre Polizzi bor få kilometer fra stedet, hvor flyet styrtede ned med 150 personer om bord i de sydfranske alper. (Foto: Jakob Jørgensen) 112 - 25. mar. 2015 - kl. 10:10 Øjenvidne til Ekstra Bladet: Jeg hørte flyet styrte

Ifølge Brice Robin, der er offentlig anklager i Marseille, er håbet, at boksen kan give svar i løbet af eftermiddagen.

- Boksen er hos BEA (den franske havarikommission) og den er ved at blive undersøgt, siger han ifølge Daily Mirror.

- Forhåbentlig har vi de første resultater i eftermiddag, sagde han uden at kunne love noget.

Den franske havarikommission har offentliggjort billeder af den hårdt medtagede boks, der skal give svaret på gåden om det tragiske flystyrt. (Foto: AP)
Den franske havarikommission har offentliggjort billeder af den hårdt medtagede boks, der skal give svaret på gåden om det tragiske flystyrt. (Foto: AP)
 

De svære skader på boksen besværliggør dog arbejdet, hvorfor boksen i første omgang skal repareres, før den kan give noget brugbar data.

Den anden af flyets to sorte bokse er endnu ikke fundet, men det er ifølge Brice Robin heller ikke førsteprioritet i øjeblikket.

- Førsteprioriteten på jorden er at identificere ligene. Det skylder vi familierne til ofrene, siger han.

Se også: Sådan undersøges flystyrtet

Den fundne boks har optaget de sidste 25 timer, inden flyet forulykkede, og indeholder optagelser af piloternes kommunikation med luftfartsmyndighederne, deres interne kommunikation samt en optagelse af baggrundslyden i cockpittet.

Nationaliteterne på passagererne på flyet er ikke endeligt fastlagt, men langt størstedelen af passagerernes nationalitet er blevet bekræftet fra officiel hold. Det danske udenrigsministerium har deriblandt bekræftet, at én dansker er iblandt ofrene.

Se også: 150 skæbner: De var om bord på flyet

Ekstra Bladet er til stede i Frankrig, hvor helikoptere kredser over ulykkesstedet. (Video: Jakob S. Jørgensen)

Ekstra Bladet talte onsdag med øjenvidnet Pierre Polizzi. (foto: Jakob Jørgensen / reporter: Nanna C. Pedersen)

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere