Annonce:
Annonce:

Denne mand er et symbol på et helt lands kollaps

Det sydamerikanske land Venezuela er i kæmpe krise, og flere mennesker har mistet livet i demonstrationer mod regeringen. En enkelt musiker er blevet symbolet på det hele

(Video: AP)
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Venezuela var engang et af de rigeste og sikreste lande i Sydamerika. Men sådan er det ikke længere. Landet er i dyb krise.

Fire år efter Hugo Chávez død er Venezuela langsomt kollapset, og i disse dage kulminerer krisen med voldelige demonstrationer i hovedstaden Caracas og flere andre byer.

Ekstra Bladet har talt med Venezuela-ekspert og ekstern lektor i international politik på CBS, Carlos Salas Lind, der beskriver konflikten som kompliceret og langvarig.

- Optøjerne er eskaleret på det seneste, og det skyldes mange ting. Blandt andet har Venezuela ikke en regering som i andre lande, hvor man diskuterer og fremlægger sin politik i et parlamentet. De har derimod forsøgt sig med socialisme, som vi så det i 60'erne, men det virker som om, at det er for sent at gøre sådan noget.

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: AP
Foto: AP

Annonce:

- Optøjerne har været meget voldsomme og adskillige mennesker er blevet dræbt. Oppositionen kan ikke se andre udveje end at gå på gaden og demonstrere, men regimet forsøger at holde på magten, og så opstår balladen, siger Carlos Salas Lind til Ekstra Bladet.

Kaos i Venezuela: To unge dræbt under gadekampe

Katastrofal cocktail
Op mod 69 mennesker har indtil videre mistet livet, og dagligt er tusindvis af mennesker på gaderne for at vise deres utilfredshed med den socialistiske præsident, Nicolas Maduro.

Modstandere af regeringen kræver, at præsidenten skal gå af, fordi de mener, at han har udhulet demokratiet i landet og i praksis har udviklet sig til en diktator.

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: AP
Foto: AP

Samtidig har Maduro beordret, at militæret skal gå på gaden for at nedkæmpe demonstranterne.

- Vi jagter og vil fange enhver af de voldelige demonstranter. I ved alle, at jeg ikke bare fjoller rundt. Når jeg går efter kriminelle, så fanger jeg dem. Og jeg har tænkt mig at fange alle disse mennesker, der får deres ordrer fra højrefløjen, har Nicolas Maduro udtalt.

En katastrofal cocktail, der indtil videre har kostet 69 mennesker livet.

Annonce:

Optøjerne tog for alvor fart d. 29 marts, hvor landets højesteret besluttede at underminere parlamentet og overføre alle lovmæssig magt til sig selv.

Et symbol på katastrofen
Men midt i katastrofen har en musiker stjålet opmærksomheden og er blevet et symbol på krisen i landet.

Den unge violinist Wuilly Arteaga har demonstrativt valgt at tage sin violin i hånden og udfordre militæret og Nicolas Maduro.

Artiklen fortsætter under billedet.

Wuilly Arteaga
Wuilly Arteaga
 

Midt i kaosset og kampene spiller den unge mand livligt på sin violin for at udtrykke sin utilfredshed med præsidenten.

Men i sidste uge gik det galt.

En video, hvor Wuilly Arteaga står med sin ødelagte violin, gik viralt. Den var efter sigende blevet smadret af militæret i gaderne.

Annonce:

- Jeg spillede midt i en protest, da militærets køretøjer nærmede os. En af soldaterne tog fat i min violins strenge, men jeg gav ikke slip. Derfor blev jeg slæbt gennem gaden af en motorcykel, men på et tidspunkt kunne jeg ikke holde fast længere, og jeg måtte give slip, siger Wuilly Arteaga ifølge det colombianske nyhedsmedie NTN24. 

Efterfølgende fik Wuilly Arteaga dog sin violin tilbage takket være en politibetjent, der havde fundet den smadret på gaden.

Venezuela trækker sig fra regionalt samarbejde i vrede

Tabte milliarder på olie
Med Hugo Chavez som leder blev Venezuela kendt som landet med verdens største oliereserve, så hvordan er det gået så galt?

Ifølge Washington Times og Carlos Salas Lind er netop olien hovedårsagen til problemet. Den afdøde Hugo Chavez gjorde landet så afhængigt af olie, at det ikke kunne holde til, at prisen faldt drastisk.

På bare et år, fra 2014 til 2015, faldt priserne på olie med 50 procent, og ifølge International Monetary Fund gik landet fra at tjene 80 milliarder dollars på olie om året i 2013 til kun at tjene 20 milliarder dollars om året i 2016.

Artiklen fortsætter under billedet.

Nicolas Maduro er beskyldt for at have omdannet Venezuela til en diktatur-stat (Foto: AP)
Nicolas Maduro er beskyldt for at have omdannet Venezuela til en diktatur-stat (Foto: AP)
 

Annonce:

Det fik samtidig cheføkonom Alejandro Werne til at betegne situationen i landet som uholdbar.

- Årsagen til, at det har kunne fungere tidligere var, at oliepriserne var så høje. Det er de ikke længere. Samtidig har socialismen skræmt investorerne væk, og erhvervslivet er blevet indskrænket. Det går, så længe der er penge nok, men det er slut nu.

- Borgerne i Venezuela mangler alt og kæmper for at få almindelige varer. Enten skal du stå i kø i timevis, eller også skal du betale fire-fem gange så meget for dagligdagsvarer på det sorte marked, siger Carlos Salas Lind.

Den udvikling har fået inflationen i landet til at stige med op mod 500 procent.

Priserne på dagligvarer er steget voldsomt, og borgerne i landet har måtte leve i månedsvis uden af have råd til mælk, æg, sæbe, toilet-papir og mel.

Vanvittige scener: Vrede demonstranter smadrer parlament

Annonce:

Der har sågar floreret videoer på nettet, som viser indbyggere i hovedstaden Caracas leve af skrald på gaden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: AP
Foto: AP

Det hele afhænger af militæret
Demonstrationerne i gaderne har fundet sted siden januar i år, men krisen har varet i snart tre år.

Ifølge Carlos Salas Lind skal der være valg i Venezuela om et halvt år, men også det har Nicolas Maduro udfordret.

- Maduro og højesteret har blokeret parlamentet, fordi her havde oppositionen flertal. Nu er der planlagt valg snart, men regimet vil gøre alt for at forhindre det, fordi oppositionen ville vinde klart.

- Mange fra regeringen er også bange for at komme i fængsel, men i sidste ende, så er det militæret, der styrer landet, siger Carlos Salas Lind.

- Hvordan tror du, at det udvikler sig i fremtiden?

Annonce:

- Jeg tror, at det bliver mere voldeligt, men det hele er afhængigt af, hvad militæret ønsker. De sidder på magten og har våbene, så landet er meget afhængigt af, hvad de vil. I USA er de trætte af det hele og deres dårlige omdømme i Latinamerika, så de vil ikke blande sig for meget, men nabolandene har nogle interesser, så presset udefra skal komme fra dem, siger Carlos Salas Lind.

Se billeder fra kampene i gaden herunder.

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP
 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Jakob Ellemann spiller hasard med befolkningens retsbevidsthed

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: