Derfor blev gidslerne reddet: Masse-grav var klar ved IS-fængsel

Islamisk Stat gjorde klar til masse-henrettelse i irakisk fængsel

Forsvarsminister Ash Carter informerede fredag om Joshua Wheelers død på et pressemøde. (Video: AP)

Det var i sidste øjeblik, at 70 gidsler natten til torsdag blev reddet fra Islamisk Stats fængsel i den irakiske by Hawija.

USA overvågede fængslet, formentlig fra en satellit, og vidste, at gidslernes grave var gjort klar udenfor fængslet.

Det blev bekræftet af flere af de befriede gidsler efter aktionen, der kostede en 39-årig amerikansk soldat livet. Gidslerne forklarede, at IS havde planlagt deres henrettelse til torsdag morgen.

USA transporterede kurdiske styrker til IS-fængslet i fem helikoptere, og soldater fra den hemmelige amerikanske eliteenhed Delta Force skulle beskytte kurderne, men forsøge at holde sig ude af kamp med IS.

Men da de kurdiske styrker blev angrebet massivt af IS forsøgte sergent Joshus L. Wheeler fra Delta Force at beskytte kurderne og blev dræbt af et skud.

15 IS-krigere menes dræbt, mens fem blev taget til fange, og værdifulde efterretninger som IS-dokumenter og elektronik blev beslaglagt.

Krig & katastrofer - 24. okt. 2015 - kl. 12:34 Han døde i kampen for at redde 70 IS-gidsler

- Deres grave var gjort klar
USA´s forsvarsminister Ash Carter bekræftede på en pressekonference, at USA overvågede fængslet efter at de kurdiske myndigheder havde oplyst, at der blev holdt et stort antal gidsler i fængslet.

Blandt gidslerne var tilsyneladende en snes 'peshmerga' kurdiske tropper, der bekæmper IS med amerikansk støtte. Også mindst fem tidligere IS-krigere, der blev betragtet som forrædere, sad i fængslet. Efter redningsaktionen stod det klart, at en snes af gidslerne var soldater fra den irakiske hær.

Ash Carter siger, at efterretninger pegede på, at gidslerne stod lige foran en massehenrettelse:

- Deres grave var allerede gjort klar lige ved siden af fængslet, sagde forsvarsministeren.

Det var første gang under krigen mod IS, der begyndte i august 2014, at amerikanske tropper var i direkte kamp på landjorden med terror-organisationen.

Planen var, at de kurdiske tropper selv skulle befri fængslet og amerikanerne holde sig i baggrunden, men sergent Joshua L. Wheeler kastede sig alligevel heltemodigt ind i kampen, da det kurdiske team, han var rådgiver og hjælper for, kom under heftig beskydning.

Joshua L. Wheeler blev evakueret med helikopter til Irbil i det nordlige Irak, men hans liv stod ikke til at redde.