Annonce:
Annonce:

Derfor er befriet by et kæmpe slag for IS

IS brugte Manbij som transitby for IS-krigere fra Danmark og resten af Europa

En kvindelig soldat fra Syriens Demokratiske Styrker hjælper civile i sikkerhed efter befrielsen af Manbij. Foto: Reuters.
En kvindelig soldat fra Syriens Demokratiske Styrker hjælper civile i sikkerhed efter befrielsen af Manbij. Foto: Reuters.
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Efter 73 dages kampe lykkedes det fredag den kurdisk-arabiske alliance, Syriens Demokratiske Styrker, som får luftstøtte af den amerikansk-ledede alliance, at drive Islamisk Stat ud af byen Manbij i det nordlige Syrien.

Ekstremisterne tog omkring 2000 civile som gidsler under flugten, men lørdag er mange af dem enten blevet befriet eller flygtet fra Islamisk Stat.

Indbyggere i Manbij har fejret friheden ved at indtage gaderne og nyde de basale rettigheder, de er blevet nægtet i to år - for eksempel at ryge og barbere deres skæg af. En kvinde er blevet fotograferet af Reuters, mens hun brænder sin niqab af.

- Jeg føler glæde, og det er som en drøm. jeg kan ikke tro det, jeg kan ikke tro det. Jeg har set ting, ingen har set, lød det fra en kvinde, der ifølge Reuters besvimede.

IS frigiver flere hundrede bortførte syrere

Annonce:

Krigernes port til IS
Befrielsen af Manbij, der ligger i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet er et hårdt slag for Islamisk Stat.

- Byen betragtes som ekstremisternes sidste forsyningsrute for at få både våben og krigere ind i Syrien, og i og med det bliver sværere at komme ind i IS, vil rekrutteringen formentlig falde, siger journalist og historiker Deniz B. Serinci, der har skrevet bogen 'Terrorens kalifat' om Islamisk Stat.

Han tilføjer, at også IS-krigere fra Danmark tidligere er kommet ind i Syrien via Manbij. Den typiske rute har været med fly til Istanbul og derfra videre til Gaziantep i det sydlige Tyrkiet. I lufthavnen er de blevet hentet af en IS-kontaktperson, som har fragtet dem til et hemmeligt sted tæt på den syriske grænse. Her har de fået træning blandt andet i arabisk og fortolkning af hellige tekster.

- Når de var klar, blev de kørt ind i Syrien, og det er oftest sket gennem Manbij, siger Deniz B. Serinci.

Annonce:

Mødre i Danmark jublede
Siden befrielsen i går har han talt med flere mødre med mellemøstlig baggrund, der er bosiddende på den Københavnske Vestegn, og hvis børn tidligere er rejst til Syrien for at kæmpe for IS.

- De jublede ved nyheden om, at Manbij er befriet. 'Bare den by var faldet før', sagde de. For så var deres børn måske ikke kommet så langt, fortæller forfatteren. Han understreger dog, at det ikke er umuligt at komme ind i Syrien.

- Du kan stadig bestikke en grænsevagt for 100 dollar. Det er typisk for Mellemøsten, og det har jeg selv set folk gøre.

Flere terrorangreb i Vesten
Generelt er Islamisk Stat svækket i forhold til for bare to år siden. Dengang havde de 11 større byer i Irak og Syrien under belejring - nu er antallet reduceret til fire.

Samtidig tjener Islamisk Stat færre penge på deres olieproduktion. Dels på grund af faldende oliepriser, dels fordi Rusland og USA har bombet flere af deres olieinstallationer. Det betyder også, at terror-organisationen ikke kan betale deres krigere lige så høje lønninger.

Annonce:

- Tidligere fik de måske 700 dollars om måneden, og det er altså mere end eksempelvis en dommer i Syrien. Det er mange penge dernede, men nu får de måske kun 300 dollars.

Deniz B. Serinci vurderer, at IS i dag har 15.000-20.000 krigere i Irak og i Syrien, mens de havde op mod 45.000 for to år siden.

Men svækkelsen i Mellemøsten betyder ikke mindre terror i de vestlige lande. Tværtimod mener forfatteren, at vi vil se endnu flere angreb.

- Jeg tror, der vil komme flere nye terrorangreb i Vesten. IS vil forsøge at flytte fokus væk fra deres nederlag i Mellemøsten og vise, at de stadig godt kan slå til.

-  Samtidig ved de godt, at de ikke kan vinde en konventionel krig mod nogen hær. Men terror er nemt. Det kræver bare en spids genstand - eller en lastbil - og IS behøver ikke engang gøre det selv - de har sympatisører til at gøre det, og så kan de bare tage ansvaret.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvor mange andre farlige forbrydere går rundt på fri fod ved ’en fejl’?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: