Derfor skød de i dag

Ifølge en sydkoreansk ekspert er det ikke tilfældigt, at Nordkorea affyrede skud ved grænsen til Sydkorea netop i dag

Lørdag prøvede Kim Jong-un at vise, at han er fuldstændig sund og rask, mener vicepræsidenten i Asian Institute for Policy Studies i Seoul, der ikke er i tvivl om, at de seneste dages offensiv er planlagt. Video: Reuters via Ritzau Scanpix.

Der har været gang i den i Nordkorea de sidste par dage.

Først viste Kim Jong-un sig for første gang i tre uger lørdag, mens der søndag blev affyret skud ved grænsen til Sydkorea.

Men hvorfor lige nu?

Yonhap News har talt med vicepræsident Choi Kang i Asian Institute for Policy Studies i Seoul, der ikke er i tvivl om, at det hele er planlagt.

- I går (lørdag, red.) prøvede Kim at vise, at han er fuldstændig sund og rask, og i dag (søndag, red.) prøver han at afvise alle spekulationer om, at han ikke længere har fuld kontrol over militæret i Nordkorea,

- I stedet for at gå hele vejen og affyre missiler forsøger Kim Jong-un at minde os om, at han er helt rask og stadig i fuld kontrol, siger Choi Kang.

Skud ved grænsen
Derudover peger en anden ekspert på, at skyderiet ved grænsen til Sydkorea er et forsøg på at booste det nordkoreanske militærs kampgejst, efter deres leder har været tre uger væk.

Natten til søndag meldte Reuters, at der havde været en skududveksling i grænseområdet mellem Nord- og Sydkorea søndag morgen lokal tid.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Skuddene blev affyret mod en sydkoreansk vagtpost i den særlige zone ved grænsen mellem Nord- og Sydkorea. Det var i den såkaldt demilitariserede zone, at USA's præsident, Donald Trump, i juni 2019 kortvarigt mødtes med Nordkoreas leder, Kim Jong-un. Foto: Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix
Skuddene blev affyret mod en sydkoreansk vagtpost i den særlige zone ved grænsen mellem Nord- og Sydkorea. Det var i den såkaldt demilitariserede zone, at USA's præsident, Donald Trump, i juni 2019 kortvarigt mødtes med Nordkoreas leder, Kim Jong-un. Foto: Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix
 

Skuddene blev angiveligt affyret mod grænsevagter i den demilitariserede zone - kaldet DMZ - som begge lande har på deres side af grænsen.

Der er ingen meldinger om øget militær aktivitet som følge af skududvekslingen.

Comeback lørdag
Efter tre uger som 'efterlyst' dukkede Kim Jong-un ud af det blå op lørdag.

En glad diktator var pludselig med til at indvie en nybygget gødningsfabrik

Efter Kim Jong-uns comeback var meldingen også, at Kim Jong-un 'deltog i ceremonien' fredag, og at alle deltagerne 'brød ud i tordnende hurraråb', da han trådte frem.

Nu skaber et brev og en chokerende video ny mystik

Den nordkoreanske diktator har ellers ikke været set i offentligheden siden 11. april, og det har sat gang i spekulationerne.

Rygterne tog fart, da Kim Jong-un ikke viste sig ved fødselsdagsfejringen af landets grundlægger, Kim Il Sung, som blev født 15. april 1912. Dagen er en stor mærkedag i Nordkorea, og som leder af nationen plejer Kim Jung-un at besøge mausoleet, hvor hans bedstefar ligger begravet.

I begyndelsen af sidste uge bragte den amerikanske tv-station CNN en artikel om, at amerikanske myndigheder undersøger efterretninger om, at Kim Jong-un skulle være i 'alvorlig fare' efter en hjerteoperation.

Andre meldinger har lydt på, at han skulle være blevet hårdt såret under en fejlslagen missilaffyring. Og selv USA's præsident, Donald Trump, har udtalt sig om diktatorens tilstand.

Mærkværdige bevægelser: - De forbereder sig på det hele

Satellitbilleder afslører: Her holder Kim Jong-uns luksustog

Er det i virkeligheden hende der styrer showet nu?

Trump om Kim Jong-un: Kan være meget alvorligt

BLÅ BOG: Kim Jong-un - Nordkoreas unge leder

Kim Jong-un har først nu vist sig i offentligheden siden den 11. april.

Blive klogere på Nordkoreas unge leder her:

* Alder: 36 år (menes at være født 8. januar 1983).

* Fødested: Pyongyang, Nordkorea.

* Søn af: Den afdøde nordkoreanske leder Kim Jong-il og dennes tredje hustru, Ko Young-hee, som menes at være død af brystkræft i 2004. Kim Jong-un er den yngste af Kin Jong-ils tre sønner. 

* Nationalitet: Nordkoreansk.

* Politisk parti: Koreas Arbejderparti.

* Civilstand: Gift med Ri Sol-ju. De to menes at have tre børn, der er født i henholdsvis 2010, 2013 og 2017.

* Uddannelse: Kim Jong-un var elev på en kostskole i Schweiz i 1990'erne under et pseudonym.

* Han er angiveligt uddannet fra et nordkoreansk militæruniversitet i 2007.

* Den 27. september 2010 blev han forfremmet til general i Koreas Folkehær. Dagen efter blev Kim valgt ind som næstformand for partiets militærkommission.

* Han overtog lederskabet af Nordkorea, da hans far døde i december 2011.

* Ifølge flere medier er Kim Jong-un interesseret i basketball og i at tegne. Ansatte fra den schweiziske kostskole fortæller, at han var en genert dreng, der gik op i skiløb og så op til actionskuespilleren Jean-Claude Van Damme.

Kilder: AFP og BBC.