Desperat nødhjælpschef viser brutale fotos: Vågn op Europa!

Nødhjælpschef raser: Offentliggør brutale fotos af død syrisk dreng - og ville gøre det samme med sin egen søn

Desperat nødhjælpschef viser brutale fotos: Vågn op Europa!

(Video: Thea Pedersen)

Det er billeder ubærlige at kaste øjnene på. Den lille dreng, der ligger våd, bleg og urørlig med hovedet nedad i sandet. De små skostørrelser, der svarer til ikke mere end en 3-årig knægts. Han ser fredfyldt ud, men hans sidste timer har været alt andet end det. I stedet endte han livet desperat, på flugt og opslugt af det havvand, som nu sporadisk fungerer som en pude, mens en tyrkisk gendarm noterer dagens grufulde fund.

Det er en strand i Bodrum, Tyrkiet, der onsdag morgen har fået skyllet den lille dreng i land, og hvis skæbne nu er blevet kendt, spredt og debatteret på de sociale medier.

- Han døde i dag (onsdag, red.). Men han var ikke den eneste dreng, der blev fundet. Flere børn er skyllet op på stranden i dag, forklarer Peter Bouckaert, nødhjælpschef og krisekoordinator ved Human Rights Watch over en telefon til Ekstra Bladet.

Europa SKAL se det
Mens han selv har tilbragt de sidste dage i Ungarns flygtningekaos, hvor magtesløshed og desperation er et dobbelttydigt vilkår hos alle, fik han onsdag morgen nok og offentliggjorde de barske billeder fra Tyrkiet. Lagt ud på sin twitter-profil, med menneskerettighedsorganisationens velsignelse, men til stor debat på de sociale og internationale medier.

- Billedet blev taget i morges (onsdag, red.), hvor 11 døde mennesker blev fundet på stranden i Tyrkiet. Det er et brutalt billede, men det er det billede, som Europa skal se, forklarer han og garanterer samtidig validiteten af billedet, som han fik tilsendt, så snart ligene blev fundet af myndighederne. 

Drengen formodes at være syrisk og i selskab med andre flygtninge, der stævnede ud fra den tyrkiske by Akyarlar i håbet om at nå den græske ferieø Kos.

Nødhjælpschefen, der har adskillige års felt-erfaring i alt fra både Irak og Afghanistan til Sierra Leone, har selv talt med et hav af syriske flygtninge, der har overlevet den farefulde færd fra Mellemøsten til Europa. De har næsten allesammen taget samme rejse, som de 11 døde mennesker. Ifølge Bouckaert har de samstemmende forklaret om en ekstrem risikabel rute, om hvordan deres båd begyndte at synke, motoren brød sammen, og hvordan de frygtede at drukne på samme måde.

Hvad ved du specifikt om den lille dreng?

- Vi ved ingenting. Andet end han repræsenterer, hvad en masse syrere bliver udsat for lige nu, siger Bouckaert og sukker sig til tavshed, før han fortsætter.

- Vi kan ikke engang identificere de 71 døde mennesker, der blev fundet kvalt på europæisk grund i lastbilen i Østrig. Det er hele pointen. Det eneste vi ved er, at endnu et syrisk barn er død - druknet - fordi, der ikke er nogen sikker rute for lovlige asylansøgere til Europa. Europa skal vågne op og se virkeligheden i øjnene. Vi bør bekymre os mere om døde mennesker, der skyller op på vores strande end at hidse sig op over brutale billeder, der bliver delt på de sociale medier, lyder hans reaktion.

Døde mennesker vigtigere end billeder
Det er nemlig ikke første gang, at Peter Bouckaert er blevet stillet spørgsmål om det for nogen etisk nødvendige for andre moralsk forkastelige i at udstille de døde børn.

I sidste uge var Red Barnet ude med en decideret appel til danskerne om ikke at dele billeder af døde børn, der i godhedens tjeneste blev delt på Facebook og Twitter.

- Vi har fuld forståelse for, at folk gerne vil udtrykke deres vrede og afmagt over den tragedie, som lige nu udspiller sig omkring Middelhavet. Billederne bliver delt i den bedste mening. Men alligevel mener vi, det er bedst at lade være, lød det fra organisationens kommunikationschef Claes Amundsen i en officiel udmelding.

- Først og fremmest er der et hensyn til børnene selv og deres familier. Ville vi som forældre selv ønske at se vores døde barn udstillet på den måde?, fulgte Amundsen op med det retoriske spørgsmål med tanke på, at forældre og familie til de døde, måske får overbragt nyheden via et nyhedsfoto eller en twitteropdatering.

Men lige præcis det argument giver nødhjælpschefen intet for.

- Måske skulle Danmark diskutere sikkerheden for syriske flygtninge mere end voldsomme billeder. Jeg forstår debatten, men vores vrede burde rettes mod Europas politikere, som fejler i at undgå disse dødsfald i stedet for at forhindre dem.

Hans åbenlyse frustration og vrede kommer blot få dage efter, 71 flygtningene blev fundet døde af iltmangel i en lastbil i Østrig, efter Ungarn har færdiggjort et 175 km. langt og 4 meter højt pigtrådshegn, og efter massive mængder af flygtninge blev lukket inde på en banegård i forsøget på at få flygtningetilstrømningen under kontrol.

'Jeg så hans sko og tænkte på min søn'
Nødhjælpschefen har i forlængelse af det barske billede af den lille dreng også offentliggjort billeder af andre døde på samme strand. En af de chokerede og negative reaktioner, kan du se i tweetet ovenfor, men Peter Bouckaert retfærdiggør ligefrem sin handling som livsnødvendigt.

- Jeg kan heller ikke lide at se de billeder. Det første jeg bemærkede på billedet, var hans sko. Fordi jeg selv elsker at give min egen dreng sko på hver morgen, når vi står op. Men det er vigtigt, at folk indser sandheden.

- Stop lige op et øjeblik og forestil dig, at dette var dit barn, druknet i forsøget på at flygte, skrev Bouckaert netop i sit twitteropslag i onsdag morgen.

Hvordan ville du have det, gud forbyde det, hvis du opdagede din egen søn på sådan et foto?

- Jeg har brugt de sidste dage på at tale med syriske forældre, der har forsøgt at få deres børn til Europa. De ønsker, at verden får kendskab til de farlige ruter. Hvor meget de risikerer - også deres børns liv.

- Hvis det var mit eget barn, så ville jeg ønske, at folk lagde det ud på de sociale medier, ja. Forældrene forsøger at skåne deres børn fra enorme rædsler i Syrien og kommer hertil ved at tage uoverskuelige risici for at få et bedre liv. Vi bør konfronteres med konsekvenserne af vores fiasko ved at åbne dørene for dem.

Drengen repræsenterer alle syrere
Men kan dette billede ændre noget, tror du?

- De repræsenterer den tragedie, der udspiller sig lige nu. Et barn mistede sit liv, fordi de europæiske politikere ikke vil konfronteres med, hvad der foregår ved vores kyster sydpå, og til at vise den barmhjertighed og hjælpsomhed, som der er behov for for at forhindre unødvendige dødsfald. Det kunne være forhindret, og vi bør forhindre det i fremtiden, siger Bouckaert, der af HRW beskrives som ekspert i nødhjælp og krisehåndtering af menneskelige katastrofer.

- Det er virkelig vigtigt, at Europa går sammen og kollektivt fordeler byrden af flygtninge i stedet for at tvinge flygtninge og asylansøgere til at risikere deres liv på denne måde for at komme til Europa. Og det nytter ikke at lade de fattige lande som Italien, Grækenland og nu Ungarn tage slæbet, lyder det, før han runder af, fordi han igen skal mødes med nye syriske flygtninge og høre deres historier. 

Bliver navneløse ofre
Det er nu op til de tyrkiske myndigheder at identificere den døde dreng og de andre 10 personer, der blev fundet i sandet. En opgave der synes næsten umulig i det i forvejen overbelastede flygtningesystem.

- Det er meget svært. For de tager jo den ulovlige vej. Selv de østrigske myndigheder har ikke været i stand til at identificere de 71 døde. Grundet vores politik bliver de derfor navneløse ofre, som end ikke får en ordentligt begravelse.

Flere medier har siden Ekstra Bladets samtale med Peter Bouckaert offentliggjort navnet på drengen, som menes at være identificeret og angiveligt skulle have været selskab med sin femårige storebror - også druknet. Ekstra Bladet har dog ikke kunnet få verificeret dette fra officielt hold.

Præcis hvor mange personer, der befandt sig på båden, som skulle fragte den lille dreng til sikker grund, erkendte den belgiske Peter Bouckaert med en vemodig konstatering over telefonen onsdag, at han ikke vidste. 

På trods af de kritiske røster står han ved sin handling og er ikke bleg for at gentage den. Det gjorde nødhjælpschefen derfor også efter denne artikel blev skrevet, idet han på Human Rights Watch egen hjemmeside har følt sig nødsaget til at forklare sit valg.

- Jeg fortryder intet, og ja, jeg vil gøre det igen. Du fokuserer virkelig på det forkerte. Sagen er, at et barn er død og ikke, at jeg har tweetet et billede. Og jeg er rasende over, at vores politikere ikke vil vise konsekvenserne af deres politik, afsluttede han samtalen med Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet har af hensyn til drengens eventuelle pårørende valgt at maskere ham på billedet.