Det skal specialstyrkerne lave i Syrien og Irak

Folketinget har besluttet at sætte op mod 60 specialsoldater ind i kampen mod Islamisk Stat

Jægerkorpset og Frømandskorpset kan se frem til at blive sendt til Syrien og Irak i den nærmeste fremtid. Billedet her er dog ikke fra Mellemøsten, men Aalborg. (Foto: Polfoto)
Jægerkorpset og Frømandskorpset kan se frem til at blive sendt til Syrien og Irak i den nærmeste fremtid. Billedet her er dog ikke fra Mellemøsten, men Aalborg. (Foto: Polfoto)

Når op mod 60 jægersoldater og frømænd inden længe tager af sted til Syrien og Irak for at deltage i kampen mod Islamisk Stat, får de mulighed for at demonstrere den brede pallette af færdigheder, som de til daglig træner til perfektion.

- De ved formentligt ikke selv endnu, hvad de skal ned og lave, men man kan groft sagt inddele det i tre kategorier, siger tidligere jægersoldat Thomas Rathsack til Ekstra Bladet og uddyber:

- I den bløde ende af spektret vil det være uddannelse af andre lokale enheder, der kæmper mod islamisk stat. Derudover kan de blive regulært indsat, enten med henblik på at indhente informationer eller for at udpege bombemål for flyene eller dronerne i luften. Og endelig kan de blive direkte indsat på et objekt, hvor de skal tage fanger, slå ihjel, eller hvad der nu måtte være relevant.

Danmark indsætter blandt andet et Hercules-transportfly i krigen mod IS. (Foto: Finn Frandsen) Dansk politik Officielt: Danmark optrapper krig mod IS

Elitesoldaterne er trænet til fingerspidserne i alle tre discipliner, men den tidligere jægersoldat fremhæver nu alligevel én som deres spidskompetance - i hvert fald når det kommer til jægersoldater.

- Hvis man skal pege på én ting, som korpset er ekstra gode til, så vil jeg sige, at de har en styrke i det, man kalder informationsindhentning, siger Thomas Rathsack.

I de fleste tilfælde dækker 'informationsindhentning' over operationer, hvor elitesoldater trænger uset ind bag fjendens linjer, indhenter de informationer, der eftersøges, og derefter - stadig uset - forlader fjendtligt territorium igen. Et succeskriterie for den slags operationer er naturligvis at indhente den relevante information, men samtidig ses det også som en succes, hvis der ikke er løsnet et eneste skud. Det betyder nemlig, at specialsoldaterne ikke er blevet opdaget.

De danske politikere besluttede i går at sende danske soldater ud på en farlig mission i kampen mod Islamisk Stat. (Foto: AP) Krig & katastrofer Forsvarets spioner: Så farlig bliver dansk mission mod IS

Thomas Rathsack er tidligere jægersoldat. (Foto: Polfoto)
Thomas Rathsack er tidligere jægersoldat. (Foto: Polfoto)

Når de danske specialstyrker sendes til Irak og Syrien bliver de indsat under forhold, der er væsentligt anderledes end de forhold, de træner under herhjemme i Danmark.

Det betyder dog ikke det store for de toptrænede soldater.

- Jægerkorpset har før været indsat i omoråder, der på ingen måde minder om de danske - for eksempel de afghanske bjerge, hvor jeg har selv har været indsat, og den irakiske ørken, siger Thomas Rathsack og fortsætter:

- De er vant til at arbejde under de her forhold både klimatisk og i forhold til fjendescenariet. Det er folk med syv til 10 års erfaring, der render rundt i de her patruljer. Der bliver ikke rystet på hånden over, om det er i den syriske ørken eller noget andet sted på jorden.

Thomas Rathsack er forfatter og tidligere jægersoldat Samfund Dansk IS-mission: F16-bomber gør en forskel - tro mig