Dødstallet stiger dramatisk efter jordskælv

Mange bygninger er kollapset efter jordskælv i Mexico, og langt over 100 mennesker er omkommet

Foto: AP
Foto: AP

Ved du noget eller er du til stede i Mexico? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Dødstallet stiger time for time, efter et kraftigt jordskælv har ramt den centrale delstat Morelos i Mexico. Det rapporterer nyhedsbureauet Associated Press.

De mexicanske myndigheder bekræfter natten til onsdag dansk tid, at mindst 149 mennesker har mistet livet i en række byer, herunder hovedstaden Mexico City.

Tv-billeder og opdateringer på sociale medier viser flere bygninger i Mexico City, der er kollapset, mens andre bygninger er kraftigt beskadiget.

Tusinder af mennesker er flygtet ud af bygningerne og befinder sig i storbyens gader, oplyser øjenvidner. Patienter er evakueret fra sygehusene og ligger på gaden i hospitalssenge.

Samtidig fortæller flere vidner i Mexico, at der stadig er fanget mange mennesker under murbrokkerne, mens redningsarbejderne kæmper en desperat kamp for at finde overlevne.

- Min kone er der. Jeg har ikke været i stand til at komme i kontakt med hende. Hun svarer ikke, og nu siger de, at vi skal slukke vores mobiltelefoner på grund af risikoen for en gaslækage, siger 33-årige Juan Jesus Garcia.

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP

En lugt af gas hænger ifølge lokale medier i byens gader, og myndighederne har indført rygeforbud, fordi ødelagte gasledninger kan forårsage eksplosioner.

Tæt på overfladen
Ifølge det amerikanske geologiske institut, USGS, havde skælvet en størrelse på 7,1. Det ramte ved byen Atencingo i delstaten Puebla på 51 kilometers dybde, oplyser USGS.

- Alt under 70 kilometer anses for at være et overfladisk skælv. Det er vigtigt, for overfladiske skælv forårsager ofte større skader, siger CNN-meteorolog Allison Chinchar.

Foto: AP
Foto: AP
 

Fakta: Værste jordskælv siden 1985

19. september 2017: Et jordskælv på 7,1 fik bygningerne til at ryste i millionbyen Mexico City. Langt over 100 mennesker er omkommet.

7. september 2017: Et skælv på 8,1 ramte Mexicos sydkyst og kostede mindst 90 mennesker livet. Mange bygninger tog skade.

21. januar 2003: Et jordskælv på 7,8 ramte det vestlige og centrale Mexico. 28 mennesker mistede live tog gjorde 10.000 mennesker hjemløse.

30. september 1999: Mindst 20 mennesker mistede livet, da et skælv på 7,5 rystede den fattige delstat Oaxaca.

9. oktober 1995: Et skælv på 8,9 ramte nær Manzanillo på Stillehavskysten. Mindst 51 mennesker omkom.

19. september 1985: To jordskælv – det ene målte 8.1 - rystede det vestlige Mexico og dræbte mindst 9500 mennesker i hovedstaden.

Adskillige delstater rapporterer om døde og kvæstede og massive materielle skader.

I delstaten Morelos er over 50 mennesker omkommet under jordskælvet, bekræfter guvernør Graco Ramirez.

I delstaten Mexico, der ligger vest for hovedstaden, er der også talrige dødsofre, oplyser delstatens myndigheder.

Skete på tragisk årsdag
Mexico City ligger 150 kilometer nordvest for jordskælvets epicentrum. Her flygtede mange af byens indbyggere ud på gaden, da de mærkede husene ryste.

Foto: AP
Foto: AP
 

Mexico Citys borgmester, Miguel Angel Mancera, oplyser, at 44 bygninger i storbyen er blevet ødelagt. Desuden er snesevis af mennesker omkommet.

Skælvet fandt sted på årsdagen for det mest dødbringende jordskælv i Mexicos historie. 19. september 1985 omkom 9500 mennesker, da Mexico City blev ramt af et skælv på 8,0.

Havde holdt øvelse
Rystelserne begyndte blot et par timer efter, at mange mexicanere havde deltaget i en landsdækkende øvelse om, hvordan man skal forholde sig i tilfælde af et jordskælv.

- En øvelse klokken 11 og et jordskælv klokken 13. Det er mest voldsomme, jeg nogensinde har oplevet i mit liv, siger 23-årige Valerie Perez, der befandt sig i sin lejlighed på fjerde sal i Mexico City, da byen blev ramt af kraftige rystelser.

Foto: AP
Foto: AP

Der ligger flere mindre byer omkring epicentret, og der er endnu ikke overblik over skaderne her, hvilket betyder, at der kan komme meldinger om flere dødsofre.

Den internationale lufthavn i Mexico City er lukket på grund af skælvet, oplyser lederen af Mexicos redningstjenester.

Det er mindre end to uger siden, at det sydlige Mexico blev ramt af et voldsomt jordskælv, der har krævet mindst 98 menneskeliv.

Skælvet 7. september var det kraftigste, der har ramt landet siden 1985. Det havde en beregnet styrke på 8,1.

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

FAKTA: Jordskælv er Jordens plader der tørner sammen

Læs her, hvordan geologer fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) beskriver jordskælv:

* Jordens overflade er delt op i en række 50-300 kilometer tykke, stive stenplader. Pladerne bevæger sig konstant i forhold til hinanden.

* Jordens kontinenter sidder fast på disse plader. Der ligger ufattelige kræfter bag pladernes bevægelser. Klippematerialet, som pladerne består af, bliver bøjet og vredet.

* Til tider opstår der så store spændinger i klippematerialet, at det revner. De to sider af brudfladen forskyder sig dermed i forhold til hinanden med et voldsomt ryk.

* Herved frigives en energi, der i form af seismiske bølger spreder sig igennem kloden som ringe i vand. Når de seismiske bølger passerer et sted på jordoverfladen, mærker vi det som et jordskælv.

* Den mest berømte metode til angivelse af et jordskælvs størrelse er udviklet af den amerikanske seismolog Charles F. Richter. Han har lagt navn til richterskalaen. Det er den nok mest kendte skala for skælv.

* Richterskalaen er udviklet til at sammenligne størrelsen på jordskælv i Californien. Den er tilpasset de særlige geologiske forhold, der er i Californien.

* Ved især meget kraftige skælv andre steder i verden anses richterskalaen i dag ikke som den bedste.

* Momentmagnitudeskalaen bruger flere fysiske parametre til at udregne et såkaldt Mw-tal. Tallet er et udtryk for skælvets størrelse.

* Mw-tallet udtrykker, hvor meget energi der er blevet udløst ved skælvet. Det kan sammenlignes for alle typer af jordskælv.

* Momentmagnitudeskalen anvendes i dag ved alle mellemstore og store jordskælv.

Kilde: De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus).

/ritzau/