Dræbt IS-leder bevogtede Saddam Hussein

Allerede tilbage i 1990 deltog den nu dræbte IS-næstkommanderende Abu Mutaz al-Qurashi i krig

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Med drabet på irakeren Abu Mutaz al-Qurashi, som blev bekræftet tirsdag af Islamisk Stat, har USA fået ram på en af de helt store hos terrororganisationen.

Abu Mutaz al-Qurashi - også kendt som Abu Muslim al-Turkmani og Fadel Ahmed Abdullah al-Hiyali - var næstkommanderende hos Islamisk Stat og leder af indsatsen i Irak - på linje med Abu Ali al-Anbari, som leder indsatsen i Syrien. Over sig i terrororganisationens ledelsesdiagram har de kun én mand - Abu Bakr al-Baghdadi.

Under sig i Irak havde Abu Mutaz al-Qurashi 12 guvernører, som stod for efterretninger, sikkerhed, finanser, lovgivning, rekruttering, henrettelser, førstehjælp og forsvar af Islamisk Stat.

- Amerika jubler over drabet på Abu Mutaz al-Qurashi og betragter det som en stor sejr, sagde talsmand for Islamisk Stat Abu Mohamed al-Adnani på en lydfil, , da han tirsdag bekræftede drabet.

- Jeg vil ikke sørge over ham, hvis eneste ønske var at dø i Allahs navn. Han har opdraget mænd og efterladt sig helte, som - om gud vil - kommer til at gøre skade på Amerika.

Se også: IS bekræfter topleders død og kalder til hellig krig

Sørgede for Saddams sikkerhed
Den dræbte Abu Mutaz al-Qurashi deltog i Golfkrigen i 1990-1991. Efterfølgende var han en del af Special Republican Guard, som blev grundlagt i 1992 med det formål at sørge for tidligere præsident Saddam Husseins sikkerhed og beskytte præsidentens ejendomme.

Special Republican Guard gik i opløsning i 2003 - samme år som USA med allierede invaderede Irak og senere tog Saddam Hussein til fange.

På daværende tidspunkt var Abu Mutaz al-Qurashi oberst i den irakiske hær, men blev sat fra bestilling, da amerikanerne kom.

I stedet tilsluttede han sig sunni-oprørere og kæmpede mod USA i Irak. Ifølge Reuters sad han bag tremmer i det amerikanske fængsel Camp Bucca i det sydlige Irak i flere år, inden han blev en del af Islamisk Stat i 2010.

Se også: Leder af IS var ikke med i bombet konvoj

Forfremmer nye
Det amerikanske forsvarsministerium meddelte allerede 22. august, at Abu Mutaz al-Qurashis var blevet dræbt under et luftangreb fire dage tidligere nær den irakiske by Mosul.

- (Abu Mutaz al-Qurashi) ... blev dræbt i et amerikansk militært luftangreb 18. august, mens han sad i et køretøj nær Mosul, Irak.

- (Abu Mutaz al-Qurashis) ... død vil få en negativ indvirkning Islamisk Stats operationer, da han blandt andet havde indflydelse på finanser, medier, drift og logistik, udtalte talsmand for Det hvide hus Ned Price i august.

En ekspert i terrorbekæmpelse maner dog til besindighed. Seth Jones mener, at Islamisk Stat tidligere har udvist evne til at forfremme nye folk, når højtstående er blevet dræbt.

I stedet handler det om, hvor stort et område, Islamisk Stat kontrollerer, når organisationens magt skal vurderes, siger Seth Jones til Guardian.

1 af 2 Abu Mutaz al-Qurashi ELLER Abu Muslim al-Turkmani ELLER Fadel Ahmed Abdullah al-Hiyali er død. Det har Islamisk Stat bekræftet.
2 af 2 (Foto: AP)