Drama i Thailand: Redningsfolk er løbet tør for luft

Fire drenge er reddet ud af grotten - nu skal de resterende otte og deres træner vente mindst 10 timer på hjælp

Ambulance forlader grotten i Thailand (AP)
Følg Krig & katastrofer

Det lykkedes søndag et internationalt team bestående af 13 dykkere at redde fire af de 12 drenge, der siden lørdag 23. juni har siddet indespærret i en stor grotte sammen med deres voksne træner.

Forinden var der gået flere dages grundigt arbejde med at forberede drengene på operationen, ligesom dykkerne har øvet sig og opsat en system af snore for at skabe en nemmere vej ud af grotten.

Drengene skulle transporteres en kilometer under vand og havde hver to dykkere med sig, før de var i sikkerhed. De blev herefter bragt til et nærliggende hospital, hvor de er under observation og behandling.

Var også spærret inde i grotte: Mareridtene stopper aldrig

Mangler luft og søvn
Men søndag eftermiddag dansk tid valgte de thailandske myndigheder at indstille operationen i 10 til 20 timer. Det skete, fordi man ifølge chefen for operationen er løbet tør for ilt og nu skal genopbygge sit lager.

Det er også aftenmørkt i området, og dagslys kan gøre det nemmere at organisere arbejdet uden for grotten.

Samtidig har mandskabet brug for ro til at kunne forberede redningen af de resterende otte drenge og deres træner.

Enormt lægehold venter hver eneste dreng nær grotte

Stor succes trods pausen
Beslutningen er dog ikke et tegn på, at noget er gået galt. Derimod fremhæves de resultater, man opnåede søndag, og ses som et positivt tegn på, at det kan lykkes at få alle børnene og deres træner ud i live.

Alt sker sandsynligvis helt efter planen, hvor der vil være nogle naturlige pauser undervejs. Det kan også give den ro og sikkerhed i operationen, som er nødvendig for, at alt går, som det skal.

Selv om man har indstillet det aktive redningsarbejde i op til 20 timer, er de tilbageværende otte børn og deres træner naturligvis heller ikke overladt til sig selv. De er under konstant overvågning og får hjælp inde i grotten. Der pumpes også ilt ind, så de ikke lider unødig overlast.

Sagen kort

23. juni: De 12 fodbolddrenge på 11 til 16 år er sammen med deres 25-årige træner i området ved grotten, som de går ind i, fordi det begynder at regne voldsomt.

24. juni: Vandet er steget i grotten og har spærret holdet inde. Under en eftersøgning bliver blandt andet deres cykler og sko fundet efterladt tæt på grotten.

25. juni: De første forsøg på at dykke ind til fodboldholdet sættes i gang. De følgende dage trænger dykkerne længere ind i grotten, men stoppes flere gange på grund af de vanskelige adgangsforhold og store vandmængder.

2. juli: Drengene findes endeligt flere kilometer inde i grotten. Der sættes et stort arbejde i gang for at skaffe forsyninger og medicinsk hjælp til gruppen. Børnene og deres træner øver sammen med de erfarne dykkere, hvordan de med iltapparater på ryggen kan komme ud af grotten igen.

8. juli: De første fire drenge hjælpes ud, men operationen må stoppes, da der skal skaffes mere ilt, og mandskabet skal have tid til at hvile. Først efter op til 20 timers pause ventes operationen at gå i gang igen (tidligt mandag morgen dansk tid, red.)

LIGE NU Drengene bliver reddet ud af grotten

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind