Dramaet i grotten fortsætter: Det skal der ske nu

I weekenden lykkedes det dykkerne at redde fire af de 12 fodbolddrenge ud af en dyb, oversvømmet grotte, men arbejdet er langt fra slut. Mandag fortsætter dramaet

Syv ambulancer er klar til at hjælpe ved grotten, ligesom der er et lægehold til hver enkelt dreng. Foto: AP
Syv ambulancer er klar til at hjælpe ved grotten, ligesom der er et lægehold til hver enkelt dreng. Foto: AP

Der var gode nyheder i weekenden, da de ansvarlige for redningsaktionen kunne melde ud, at fire ud af 12 drenge var blevet reddet ud af grotten.

Men arbejdet er ikke slut. Langt fra.

Otte drenge og deres træner er fortsat fanget i den dybe grotte, og de forsøger at holde sig i live. Imens kæmper redningsholdet med at få iværksat den næste aktion, og mandag morgen har de thailandske myndigheder løftet sløret for, hvordan det kommer til at foregå.

Ifølge indenrigsministeren, Anupong Paojinda, er det de samme dykkere, der bliver ansvarlige for den nye aktion mandag. Det skriver The Guardian.

Drengene skal reddes ud i hold på fire, men der er dog et enkelt problem.

Flere beholdere
Ifølge indenrigsministeren skal der placere flere luftbeholdere langs undervandsruten, så drengene og træneren kan få luft, når de skal ud.

Den proces er langt fra simpel, og det kan tage adskillige timer for dykkerne at få det klaret. Derfor er de tvunget til at vente med at komme i gang med den nye redningsaktion.

Også helikopterne er klar til at hjælpe. Foto: AP
Også helikopterne er klar til at hjælpe. Foto: AP

Foto: Space X 112 - 9. jul. 2018 - kl. 05:58 Musk tester mini-udbåd som måske kan redde grotte-drengene

Krig & katastrofer - 8. jul. 2018 - kl. 23:18 Helten alle taler om i Thailand: Døde for at redde drengene i grotten

Det forventes dog at ske i løbet af mandagen.

Søndag lykkedes det at redde drengene ud ved at give dem stærkt beroligende medicin, og efterfølgende stod et hold af læger og andet sundhedspersonale klar til at tage over.

Manglende ilt
Ifølge CNN er der da også al mulig grund til at være klar med både medicinsk og psykologisk hjælp. Under opholdet i grotten har gruppen af drenge nemlig været udsat for lave iltmængder, der for de tilbageværende otte drenge og deres træner nærmer sig en iltprocent på blot 15.

Det iltniveau er langt under, hvad mennesker normalt har brug for og kan i værste fald udløse en højdesyge, der svarer til, at man konstant opholder sig i næsten fire kilometers højde.

Også manglende ernæring og risikoen for at blive syge at det miljø, der findes i grotten, er også en risiko, som børnene konstant har været udsat for under deres lange ophold under jorden.

Manda morgen kan Anupong Paojinda heldigvis oplyse, at alle fire drenge har det nogenlunde efter omstændighederne.

Sagen kort

23. juni: De 12 fodbolddrenge på 11 til 16 år er sammen med deres 25-årige træner i området ved grotten, som de går ind i, fordi det begynder at regne voldsomt.

24. juni: Vandet er steget i grotten og har spærret holdet inde. Under en eftersøgning bliver blandt andet deres cykler og sko fundet efterladt tæt på grotten.

25. juni: De første forsøg på at dykke ind til fodboldholdet sættes i gang. De følgende dage trænger dykkerne længere ind i grotten, men stoppes flere gange på grund af de vanskelige adgangsforhold og store vandmængder.

2. juli: Drengene findes endeligt flere kilometer inde i grotten. Der sættes et stort arbejde i gang for at skaffe forsyninger og medicinsk hjælp til gruppen. Børnene og deres træner øver sammen med de erfarne dykkere, hvordan de med iltapparater på ryggen kan komme ud af grotten igen.

8. juli: De første fire drenge hjælpes ud, men operationen må stoppes, da der skal skaffes mere ilt, og mandskabet skal have tid til at hvile. Først efter op til 20 timers pause ventes operationen at gå i gang igen (tidligt mandag morgen dansk tid, red.)

Dette dramatiske billeder viser det øjeblik, hvor de to første drenge søndag bliver evakueret til en helikopter, efter de - stærkt sløvet af medicin - tidligere på sagen er blevet hentet ud af grotten. Foto: RUNGROJ YONGRIT/Ritzau Scanpix Krig & katastrofer - 9. jul. 2018 - kl. 06:53 Fire drenge reddet ud af grotte: Nu kæmper lægerne for deres helbred

Se også: Dansk dykker redder drenge ud af grotte: Vi bedøver dem

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP

Foto: AP
Foto: AP

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere