Drone-dræbt: Taleban-veteran sad i bil fyldt med ammunition

Seks mennesker, heriblandt an Taleban-veteran, er blevet dræbt i en afghansk ørken

Mullah Abdul Rauf er mandag blevet dræbt af en amerikanske drone.
Mullah Abdul Rauf er mandag blevet dræbt af en amerikanske drone.

Seks mennesker er mandag blevet dræbt under et droneangreb i Afghanistan, herunder den 34-årige Taleban-kommandør Mullah Abdul Rauf. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge lokale klan-ledere i den urolige Helman-provins var Rauf på vej gennem ørkenen i en bil sammen med sin svigerfar og fire pakistanere. Bilen var spækket med ammunition, hvilket resulterede i en større eksplosion midt i ørkenen, da missilerne ramte.

Mullah Abdul Rauf, som var fange i den amerikanske Guantánamo-lejr fra 2001 til 2006, var en indflydelsesrig mand i det afghanske jihad-miljø.

Opsigtsvækkende udmelding: Nu bliver der sat landtropper ind mod IS

Det fremgår af lækkede dokumenter fra WikiLeaks, at Rauf blev udleveret fra Guantánamo til Afghanistan under betingelse af opsyn, fordi han vedvarende forklarede, at han blot var 'en fodsoldat, som stod for madforsyninger.'

Det troede amerikanerne dog ikke på, og senere viste det sig også, at Rauf var medlem af Talebans elitestyrker allerede før terrorangrebet på World Trade Center i 2001.

Trods opsynet blev han såkaldt skyggeleder for Taleban i den afghanske Oruzgan-provins allerede i 2007.

Jordan løslader islamist - der kritiserer IS

Her ses en amerikansk drone over Kandahar i det sydlige Afghanistan. Amerikanerne bruger ofte droner mod al-Qaeda og Taleban i landet. (Arkivfoto: AP)
Her ses en amerikansk drone over Kandahar i det sydlige Afghanistan. Amerikanerne bruger ofte droner mod al-Qaeda og Taleban i landet. (Arkivfoto: AP)
 

Fra hvidt til sort flag
I begyndelsen af januar 2015 dukkede Mullah Abdul Rauf navn op i rapporter fra afghanske myndigheder. Flere medier beskrev, at han nu var begyndt at rekruttere jihadister til terrororganisationen Islamisk Stat.

- Folk siger, at han nu har hejst det sorte flag, og at han endda har forsøgt at tage det hvide Taleban-flag ned nogle steder, sagde den lokale klan-leder Saifullah Sanginwal, som henviste til Islamisk Stats sorte flag.

Konge citerer Clint Eastwood: Jeg skal personligt bombe IS

Den afghanske efterretningstjeneste NDS bekræfter nu efter hans død, at Rauf var leder af Islamisk Stat i det sydvestlige Afghanistan, mens Helman-guvenør, Mohammad Jan Rasulyar, er mere forsigtig i sin udmelding.

- Det er for tidligt at bekræfte at han var med Islamisk Stat, men hans folk brugte samme tøj og hovedbeklædning, siger Rasulyar til Reuters.

Det amerikanske medie New York Times har tidligere beskrevet rygter om, at Rauf var gået fra Taleban til Islamisk Stat, men lokale afghanske myndigheder har gentagne gange afvist, at Islamisk Stat har celler i Helmand-provinsen.

Seneste nyt

Hun mobber. Hun intimiderer. Hun håner.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.