Dykkere finder sort boks fra styrtet AirAsia-fly

Mysteriet om AirAsia QZ8501's styrt i Javahavet er nærmere en opklaring med fundet af flyets sorte boks

På 30 meters dybde har dykkere fundet en sort boks fra det AirAsia Airbus A320-fly, der kort inden nytår styrtede i Javahavet med 162 om bord, oplyser de indonesiske myndigheder ifølge nyhedsbureauet AFP.

Fundet af den sorte boks er vigtig for efterforskningen af, hvad der gik galt under AirAsia rute QZ8501's flyvning fra den indonesiske by Surabaya til Singapore, da flyet pludselig forsvandt fra radaren.

Fundet af den sorte boks sker dagen efter, at flyets haleparti lørdag blev hentet op fra havbunden. Skuffelsen var stor, da det viste sig, at flyets dataoptagere ikke var at finde på deres pladser i halepartiet, men at de sandsynligvis var revet løs i forbindelse med styrtet.

Efter bjærgningen af halen fortsatte boksene med at udsende lydsignaler fra den mudrede havbund, og det er de signaler, dykkerne har sporet. Signalerne kom angiveligt fra et område en til fire kilometer fra, hvor halepartiet blev lokaliseret.

Data fra et flys sorte bokse giver havariefterforskere væsentlige oplysninger om den kæde af begivenheder, der fører til en ulykke, ligesom der også er mulighed for at finde den grundlæggende årsag til et styrt.

Søgningen efter de sorte bokse er altid et kapløb med tiden, fordi enhedernes batterier kun er beregnet til at udsende lydsignaler i 30 dage. I dette tilfælde var tidsfaktoren ikke så kritisk, da dele af vraget relativt hurtigt blev fundet efter styrtet 28. december.

Suryadi Supriyadi, der er chef for bjærgningsoperationen, sagde lørdag ifølge nyhedsbureauet dpa, at sonarudstyr har opdaget et stort objekt i samme område, som den sorte boks blev fundet.

- Vi mener, at der er tale om flykroppen, sagde han til den lokale tv-station Metro TV.

Det ventes, at mange af ofrene fra flystyrtet fortsat befinder sig i kabinen. Indtil videre er kun 48 af de 155 passagerer og syv besætningsmedlemmer blevet bjærget.