Ecuador hæver skatten efter jordskælv

Højere skatter og afgifter skal være med til at finansiere genopbygning efter voldsomt jordskælv

(Foto: AP)
(Foto: AP)

På grund af ødelæggelserne efter et kraftigt jordskælv lørdag i Ecuador bliver det nu dyrere for befolkningen at købe ind, og landets virksomheder skal aflevere en større del af deres overskud til statskassen.

Det oplyser præsident Rafael Correa onsdag ifølge Reuters.

Ecuador vil midlertidigt sætte visse skatter og afgifter op, og regeringen overvejer også at sælge obligationer for at kunne finansiere reparationer af de mange ødelagte veje, broer og bygninger.

- Det er svært at forestille sig omfanget af tragedien. Hver gang vi kommer til et nyt sted, er der nye problemer, siger han efter at have besøgt endnu et katastroferamt område.

- Vi ser på muligheden for at udstede nye obligationer internationalt, men andre tiltag planlægges også. Vi drøfter også en skattereform, siger Correa.

Blandt andet sættes momsen op med to procentpoint, og selskabsskatten sættes op med tre procentpoint.

I en tv-transmitteret tale meddelte han onsdag, at momsen og selskabsskatterne sættes op. Foreløbigt gældende for de næste 12 måneder.

Correa har tidligere skønnet, at jordskælvet har forårsaget ødelæggelser for mellem to og tre milliarder dollar svarende til mellem 13 og 19,6 milliarder kroner. Han har også forberedt befolkningen på, at naturkatastrofen kan svække landets i forvejen dårlige økonomi.

- Lad os ikke lukke øjnene for, at det bliver en lang og sej kamp nu. Genopbygningen vil tage år, og der må investeres milliarder, sagde han tirsdag.

Før daggry onsdag blev Ecuador ramt af endnu et jordskælv i det område ud til Stillehavet, hvor lørdagens kraftige skælv skabte de største ødelæggelser.

Rystelserne fik kortvarigt redningsmandskab til at indstille deres arbejde med at lede efter overlevende.

Næsten 600 mennesker er ifølge dpa bekræftet omkommet, og omkring 1700 er meldt savnet. Ifølge Correa ventes dødstallet at stige yderligere de kommende dage.