Efter Egyptair-styrt: Fransk flypersonale undersøges

Myndighederne undersøger ansatte hos Charles de Gaulle-lufthavnen i Paris, hvor Egyptair-flyet, der i går styrtede ned, lettede fra

Se seneste opdatering her

Ingen ved endnu, hvad der skete med det Egyptair-fly, som i går formodes styrtet ned med 66 mennesker ombord.

Mens der stadig er teorier om, at årsagen er en teknisk fejl eller en bevidst handling fra piloten, så fremsættes der flest spekulationer om, at styrtet skyldes terror.

Egyptens luftfartsminister Sharif Faty mener ligesom mange andre,  at den mest sandsynlige grund var et 'terrorangreb'.

Franske efterforskere har i den forbindelse rettet søgelyset mod ansatte i Charles de Gaulle-lufthavnen i Paris, hvor flyet lettede fra. Det skriver Le Figaro, som har talt med en højstående kilde hos lufthavnen.

- Efterforskerne vil helt klart interessere sig for flypersonale ved den aktuelle terminal for at forsikre sig om, at ingen af dem har en baggrund, som skulle indikere, at de udgør en sikkerhedsrisiko, siger kilden.

70 ansatte ikke sikkerhedsgodkendt

Derudover beretter Reuters ifølge VG, at politibetjente, som var på vagt i den franske lufthavn onsdag, er blevet afhørt i løbet af torsdagen.

I december sidste år kom det frem, at 70 ansatte ved de franske lufthavne havde fået inddraget deres sikkerhedsgodkendelser begrundet i sikkerhedshensyn og radikalisering.

Tragedien har vakt mange tanker tilbage på bombeangrebet på et russisk passagerfly i oktober sidste år over Sinai i Egypten. Islamisk Stat stod angiveligt bag angrebet, som kostede 224 mennesker livet. Her er en af teorierne, at flypersonale hjalp med angrebet.

Tvivl om vragdele

Flyet fra EgypAir forsvandt på sin rute fra Paris til Kairo mellem de græske øer og den egyptiske kyst tidligt torsdag morgen uden at besætningen udsendte nødsignaler.

EgyptAir oplyste i løbet af dagen, at vragdele fra flyet var blevet fundet i Middelhavet, men det blev senere benægtet af de græske myndigheder.

Både Egypten og Grækenland har sat fly og flådefartøjer ind i en eftersøgning. Franske enheder vil senere slutte sig til, og USA har sendt et overvågningsfly for at hjælpe med operationen.

'Intensiveret eftersøgning'

Tre franske havarieksperter ankom tidligt fredag til Kairo.

Egyptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi, kræver en 'intensiveret eftersøgning'.

USA's indledende undersøgelser af satellitfotos viser ind til videre ingen tegn på, at der skete en eksplosion om bord på EgyptAir-flyet. Det siger embedsmænd fra flere amerikanske agenturer til nyhedsbureauet Reuters.

USA har ifølge embedsmændene ikke udelukket nogen mulige årsager til flyets forsvinden, herunder tekniske fejl, terror eller en overlagt handling fra piloten eller et besætningsmedlem.

- Ingen kan udelukke, at flyet blev skudt ned af et andet fly ved en fejltagelse, siger flyekspert Gerard Feldzer til nyhedsbureauet AFP.