Efter F-16-exit: Sådan bekæmper Danmark nu IS

Efter at have bombet IS i knap et år er Danmarks F-16-fly på vej hjem, men kampen fortsætter med andre - om end mindre - militære bidrag

Islamisk Stat står stadig stærkt i Syrien og Irak. Nu hvor de danske F-16-fly er på vej hjem til Danmark, er planen at indsætte en radar i stedet. (Foto: AP)
Islamisk Stat står stadig stærkt i Syrien og Irak. Nu hvor de danske F-16-fly er på vej hjem til Danmark, er planen at indsætte en radar i stedet. (Foto: AP)

Efter at have fløjet 547 missioner og kastet 503 bomber mod Islamisk Stat i Irak trækker Danmark nu sine F-16'er hjem fra slagmarken.

Kampen mod de religiøse fanatikere, der spreder død og rædsel i både Irak og Syrien, er dog alligevel endnu ikke slut for Danmarks vedkommende.

Vi bidrager nemlig fortsat med andre - omend mindre - militære bidrag.

Tidlig F-16-exit giver os rids i den storpolitiske lak

For det første er hjemtagelsen af de syv jagerfly ifølge regeringen kun 'midlertidig'.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) har tidligere meldt ud, at han forventer, at flyene bliver genindsat i forsommeren 2016.

Ifølge Forsvarsministeriet er der dog endnu ikke truffet nogen afgørelse om tidspunkt for en fornyet udsendelse af flyene. Et nyt F-16-bidrag vil afhænge af situationen og behovet i koalitionen, oplyser Forsvarsministeriet i en mail til Ekstra Bladet.

For det andet er der allerede udsendt 120 soldater fra Hæren til Irak, hvor de træner irakiske sikkerhedsstyrker. Det bidrag trækkes i modsætning til F-16'erne ikke hjem.

F-16-mission mod IS er slut: - Vi har ikke bare været til pynt

Danmark har haft syv F-16'er udstationeret i Kuwait, hvorfra de har fløjet 547 missioner over Irak i kampen mod Islamisk Stat. (Foto: Polfoto)
Danmark har haft syv F-16'er udstationeret i Kuwait, hvorfra de har fløjet 547 missioner over Irak i kampen mod Islamisk Stat. (Foto: Polfoto)

Samtidig har Danmark også fortsat udsendt 20 stabsofficerer, der er knyttet til koalitionens hovedkvarter.

For det tredje er det regeringens plan fremover også at bidrage med en mobil jordbaseret radarenhed, som skal hjælpe med at opbygge 'luftbilledet' over Irak og den østlige del af Syrien for at støtte koalitionens overvågning og koordinationen af flyindsatsen.

Udsendelsen af radaren er endnu ikke formelt besluttet i Folketinget, men ifølge Ekstra Bladets oplysninger er det regeringens plan snarest at fremlægge beslutningsforslaget.

Der er endnu ikke klarhed over, hvornår det danske radarbidrag vil kunne indsættes i Irak.

Rapport: Russiske fly bomber Islamisk Stat

Ifølge Forsvarsministeriet vil luftbilledet fra det danske radarbidrag ikke blive anvendt til at identificere mål på jorden, hvilket betyder, at Danmark indtil videre træder ud af den 'dødelige rolle', vi har haft sammen med få andre vestlige lande, mens vi har kastet bomber over Irak. Det er vi eksempelvis det eneste nordiske land, der har valgt at gøre. Heller ikke tyskerne har taget del i bombningen.

Det forventes, at de syv danske F-16-fly, der fløj deres sidste missioner natten mellem tirsdag og onsdag i denne uge, returnerer til Danmark i uge 41.

Det materiel, der bruges operativt i Danmark, bliver transporteret tilbage fra basen i Kuwait med militære transportfly, mens resten sendes med civil luftfart eller skib for at spare penge.

Nyt kampfly: Her er de tre kandidater

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt