Efter fem års fangenskab hos Taliban: Nu stilles han for krigsret

Den amerikanske soldat Bowe Bergdahl, stilles for en krigsret i USA

Bowe Bergdahl foran Stars and Stripes (Foto: US Army)
Bowe Bergdahl foran Stars and Stripes (Foto: US Army)

I fem år sad den tidligere amerikanske sergent, Bowe Bergdahl, som krigsfange hos taliban i Afghanistan, efter han tilbage i 2009 forlod sin post og efter alt at dømme deserterede sin enhed.

Nu har en højtstående general i den amerikanske hær besluttet, at de fem års fangenskab hos taliban ikke har været nok straf for den tidligere soldat.

Ifølge New York Times er det for kort tid siden blevet besluttet, at den nu 29-årige sergent skal stilles for en krigsret.

Livsvarigt fængsel
Her står den tidligere udsendte soldat overfor anklager for at være deserteret og også for forsømmelse foran fjenden.

Anklager der kan koste ham livsvarigt fængsel.

Udmeldingen er opsigtsvækkende, fordi den går stik imod den anbefaling, som den amerikanske hærs egne efterforskere har anbefalet. Her lød det tidligere på året, at en fængselsstraf til den tidligere krigsfange ville være 'upassende'.

Massiv menneskejagt
Bergdahls forsvinden fra sin post tilbage i 2009 medførte en massiv menneskejagt, hvor amerikanske soldater eftersøgte området for den forsvundne soldat.

Først fem år senere kunne han igen sætte fødderne på amerikansk jord, da den amerikanske præsident Barack Obama valgte at bytte fem tilfangetagne talibanere fra den amerikanske Guantanamo-base med Bergdahl, der altså nu kan ende med at sidde resten af livet bag tremmer i et amerikansk fængsel.