Efter missilangreb på nabo: Frygt for krig mellem stormagter

Pakistan lover tirsdag at gengælde angrebet fra nabolandet Indien, der hævder at have ageret i nødværge

Indiens udenrigsminister, Vijay Gokhale, kommenterer her angrebet i Pakistan. Video: AP / GEO TV

Natten til tirsdag gennemførte Indien det første angreb på pakistansk grund, siden de to atommagter gik i krig mod hinanden i 1971.

Et billede fra Pakistan viser dele af jorden være ødelagt efter et angreb fra indiske styrker. - foto:Handout/Ritzau Scanpix Samfund Voldsomt angreb i naboland: Ødelagde dem fuldstændig

Siden har der hersket en skrøbelig fred mellem de to nationer, der begge gør krav på Kasmir-provinsen, som deler de to lande. Ikke mindre end hele fire gange har Pakistan og Indien været i krig med hinanden gennem historien, og nu frygter borgere i konfliktzonen for en ny krig.

Indien fastholder, at de klokken 3.30 fløj 12 kampfly ind over Pakistan for at foretage et forebyggende angreb på terrororganisationen Jaish-e-Mohammed, der ifølge inderne har træningslejre i Pakistan. De afviser, at de udførte et angreb på nabolandet.

Terrororganisationen stod angivelig bag et selvmordsangreb i Indien 14. februar, hvor en bilbombe dræbte 40 indiske politifolk i Kashmir.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Indiske styrker patruljerer ved grænsen til Pakistan tirsdag. Foto: Gupta Mukesh/Ritzau Scanpix
Indiske styrker patruljerer ved grænsen til Pakistan tirsdag. Foto: Gupta Mukesh/Ritzau Scanpix

Freden i stor fare
Men den forklaring køber det pakistanske forsvar ikke. De beskylder Indien for at have krænket luftrummet over den pakistansk-kontrollerede del af Kashmir - uden varsel.

Det nationale sikkerhedsråd blev hasteindkaldt til et krisemøde tirsdag morgen. Her blev man enige om en fælles udtalelse, der lover gengæld mod nabolandet i syd.

- Indien har begået en uprovokeret aggression, og Pakistan vil besvare den på et sted og et tidspunkt, det selv vælger, lyder det i udtalelsen.

Pakistans premierminister, Imran Khan, kritiserer også tirsdag Indien i hårde vendinger.

- Angrebet blev foretaget på grund af hjemlige interesser for at imødekomme krav fra befolkningen, men man har sat den regionale fred og stabilitet i stor fare, siger han ifølge The Guardian.

Den pakistanske premierminister henviser til, at der er valg i Indien om to måneder, og at der siden angrebet på indiske soldater i Kashmir-provinsen har været et folkeligt krav om handling fra regeringen i Delhi.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Både pakistanske og indiske borgere på begge sider af grænsen gør klar til en ny konflikt mellem de to lande. Foto: Punit Paranjpe/Ritzau Scanpix
Både pakistanske og indiske borgere på begge sider af grænsen gør klar til en ny konflikt mellem de to lande. Foto: Punit Paranjpe/Ritzau Scanpix

Gør klar til krig
Mens begge lande anerkender, at angrebet fandt sted ud på natten til tirsdag dansk tid, er de dog ikke enige om resultatet. Indien mener, at 300 terrorister omkom i missilregnen, mens Pakistan hævder, at ingen mistede livet under angrebet.

Midt imellem de to atommagter står befolkningen i den delte Kashmir-provins med udsigten til en usikker tilværelse. Den optrappede konflikt har tirsdag betydet, at folk er begyndt at hamstre mad og brændstof i provinsen.

Der er således meldinger om lange køer foran tankstationer og supermarkeder. På begge sider af grænsen opruster både Indien og Pakistan i disse timer.

Flere tungtbevæbnede militærkøretøjer er eksempelvis set køre ind i Srinagar, der er hovedstaden i den indiske del af Kashmir-provinsen. Det internationale samfund har endnu ikke reageret på Indiens angreb i Pakistan.

De pakistanske myndigheder har offentliggjort dette foto, der angiveligt viser sporene efter et angreb fra indiske militærfly. Foto: AFP Krig & katastrofer Indien gennemfører luftangreb i Pakistan

112 Ti dræbt under angreb på militærlejr i grænseland

Samfund USA frygter for Pakistans stabilitet