Efter trusler om atom-angreb: Nu taler Trump og Nordkorea

Det Hvide Hus bekræfter, at man er i dialog med Nordkorea i forhold til regimets atomprogram

Foto: AP
Foto: AP

I de seneste par måneder er der blevet kastet trusler fra den ene side af jordkloden mod den anden.

Men nu taler USA og Nordkorea sammen igen. Det bekræfter Det Hvide Hus, skriver BBC.

- Vi kommunikerer med folk i Pyongyangs militære program. Vi er ikke på et mørkt sted, siger USA's udenrigsminister Rex Tillerson, og fortsætter:

- Vi kan tale til dem, og vi taler med dem, siger han.

Rex Tillerson kom med udtalelsen i forbindelse i Beijing lørdag, efter han havde haft drøftelser med kinesiske ledere om bekymringen over Pyongyangs militære program, som blandt andet indeholder atombomber.

Han fortæller, at Kina ikke er en del af kommunikationen mellem de to lande.

- Vi bruger vores egne kanaler, siger han og uddyber ikke, hvordan samtalerne går.

Nordkorea viser nye billeder: - Vi udsletter USA på det rette tidspunkt

Optrapning til ny Kold Krig
Flere eksperter pegede på, at der kunne være tale om en ny Kold Krig, da Nordkorea gik i offensiven flere gange truede USA med bål og brand.

Senest har den nordkoreanske propagandamaskine KCNA meldt ud, at over 4,7 millioner mennesker har meldt sig klar til kamp mod USA.

Nordkorea gennemførte 3. september sin hidtil kraftigste atomprøvesprængning, og i løbet af august og september har landet gennemført to prøveaffyringer af langtrækkende raketter.

Og det fik USA's præsident til at optrappe sit ellers normalt dramatiske sprogbrug.

- De sanktioner (FN-sanktionerne mod Nordkorea red.) er intet mod, hvad der i sidste ende vil blive nødt til at ske, sagde Trump i talen.

Trumps udmelding fik Nordkoreas leder Kim Jung-un til at svare hårdt tilbage.

- Jeg vil med sikkerhed tæmme den mentalt forstyrrede, amerikanske, senile olding med bål og brand, siger Kim Jong-un fredag.

- Hans (Donald Trumps, red.) bemærkninger har overbevist mig om - snarere end at skræmme eller stoppe mig - at den vej, jeg har valgt, er den rigtige, og at det er den, jeg skal følge, siger Kim Jong-un via det statskontrollerede telegrambureau KNCA med henvisning til landets atomprogram.

Missil mod United: Diktator er kæmpe fan

Men så kom Trump endnu en gang til tasterne og kastede endnu en trussel tilbage i hovedet på Kim Jung Un.

- Nordkoreas Kim Jong-un, der åbenlyst er en tosset mand som ikke har noget imod at sulte eller myrde folk, vil blive udfordret som aldrig tidligere, tordnede Trump efterfølgende på sin private Twitter-profil.

Ekspert om 'århundredets lydklip': Disse ord kan få Nordkorea til at fordoble antallet af missiltester

Krig kan koste tusindvis af menneskeliv
Lørdag morgen skrev flere medier, at nordkoreanske missiler ifølge en rapport fra de sydkoreanske myndigheder var blevet flyttet fra en missilfabrik i hovedstaden Pyongyang.

Ifølge en unavngiven person i den sydkoreanske efterretningstjeneste har Sydkorea og USA's efterretnignstjenester spottet flere missiler blive rykket fra Nordkoreas missilfabrik i Sanum-Dong til den nordlige del af Pyongyang.

Flytningen af missilerne, som endnu ikke er officiel bekræftet, ses som en optrapning af konfliken.

Flere eksperter har peget på, at en krig mellem USA og Nordkorea ville koste tusindvis af menneskeliv.

Nordkorea i ny offensiv: Rykker flere missiler

Ifølge den pensionerede Air-Force-general Rob Givens, der har været udstationeret på den koreanske halvø i fem år, så har Pentagon estimeret, at 20.000 sydkoreanere vil miste livet hver dag, hvis der udbryder krig.

- Mange amerikanere har den opfattelse, at det vil blive ligesom en invasion af Irak eller Afghanistan, men det vil ikke være i nærheden af det. Det her kan kun ende på en måde, og det er med Nordkoreas nederlag, men med hvilke tab?

- Regimet vil gøre alt for at overleve, og de vil komme efter USA. De vil ikke være i nærheden af at vinde, men de vil forsøge. Det garanterer jeg, siger Rob Givens til Los Angeles Times.