Efter voldsom orkan: Det bliver kun værre

Flere orkaner har hærget Nord- og Mellemamerika i løbet af de sidste par uger. Storme kommer kun til at tage til i fremtiden, spår forsker

Dorian rammer Bahamas. Video: Reuters via Ritzau Scanpix
Følg Krig & katastrofer

Dorian går i land i Canada med voldsomme vindstød og bølger

Storme fortsætter med at rasere det sydlige og østlige USA efter at have efterladt 76.000 i desperat brug for nødhjælp i Bahamas. Selv for 'hurricane season', som indbyggere i den del af verden har vænnet sig til at leve under mellem 1. juni og 30. november hvert år, har Dorian været noget for sig.

Mindst 43 mennesker har også mistet livet under orkanen Dorians ødelæggelser, og Dorian har også kostet menneskeliv i blandt Puerto Rico og Florida i løbet af dens rejse.

Nu er den på vej op ad østkysten, hvor Fox News beretter om oversvømmelser af bibelske dimensioner i North Carolina. Den er blevet til degraderet til en såkaldt kategori 1-orkan, som er den laveste på skalaen. Men den startede højest oppe på kategori 5 og var nær ved at sprænge skalaen, da den momentvis kyssede en vindstyrke på 90 meter i sekundet.

Orkanen Dorian var en af de voldsommeste nogensinde. Men i fremtiden vil den måske ikke blive husket som noget enestående. Foto: Ritzau Scanpix
Orkanen Dorian var en af de voldsommeste nogensinde. Men i fremtiden vil den måske ikke blive husket som noget enestående. Foto: Ritzau Scanpix

Stærkere end før
Men vi har ikke set det værste endnu. I hvert fald ikke, hvis du spørger norske Tore Furevik, som er direktør ved Bjerknes-centeret for klimaforskning.

Videnskaben siger, at de stærkeste (orkaner, red.) vil blive endnu stærkere end før, siger Tore Furevik til norske Dagbladet.

Den her har læseren måske hørt før, men Furevik mener, at de tiltagende orkaner formentlig skyldes global opvarmning.

- Forskerne siger med stor klarhed, at der er sammenhæng mellem et varmere klima og stærkere orkaner, siger Furevik.

Han henviser også til FN's klimapanels rapport fra sidste år. Jo varmere det bliver rundt omkring i verden, jo større et område vil potentielt komme i fare for at opleve de samme slags storme, som man eksempelvis har oplevet på den amerikanske sydkyst.

Han forklarer til den norske avis Dagbladet, at det som udgangspunkt kræver en vandtemperatur på 26 til 27 grader at danne orkaner, da fordampning fra havoverfladen er det, der for alvor sætter fut i en orkan.

- Det er første gang, de slår fast, at der er stor sandsynlgihed for, at de stærkeste orkaner har en sammenhæng med global oppvarming. De blir endda stærkere som følge af varmere vande. Man får et større havområde, som har høj nok temperatur til at danne orkaner, siger Furevik.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind