Efterretninger: Russiske soldater saboterer eget udstyr

Britiske efterretninger viser, at flere russiske soldater nægter at adlyde ordrer og saboterer eget udstyr

En prorussisk ukrainsk separatist træder jorden i den sydukrainske by Mariupol, som er blevet noget nær totalsmadret af russiske missiler og bomber. (Arkivfoto). Foto: Alexander Ermochenko/Reuters
En prorussisk ukrainsk separatist træder jorden i den sydukrainske by Mariupol, som er blevet noget nær totalsmadret af russiske missiler og bomber. (Arkivfoto). Foto: Alexander Ermochenko/Reuters
Følg Krig & katastrofer

Der er noget, der tyder på, at kampgejsten er dalende blandt de russiske soldater i Ukraine.

I hvert fald hvis man skal tro de nyeste britiske efterretninger.

Meldingerne kommer i en tale til et australsk universitet fra direktøren for Statens Kommunikationshovedkvarter, som i daglig tale er kendt som GCHQ.

Direktøren, Jeremy Fleming, siger i talen, som er bragt i sin helhed på GCHQ's hjemmeside, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, har groft overvurderet sine egne styrkers kampdygtighed.

- Vi ser russiske soldater - som desuden mangler både våben og kampgejst - der nægter at adlyde ordrer, saboterer eget udstyr og endda nogen, som ved fejl er kommet til at skyde egne luftfartøjer ned, siger Jeremy Fleming i talen.

Det er ikke muligt for Ritzau at verificere oplysningerne, som Jeremy Fleming nævner.

GCHQ beskæftiger sig især med signalefterretning, hvilket vil sige aflytning og overvågning af radiosignaler. Det kunne for eksempel være walkie-talkies.

Meldinger fra USA tyder også på, at Putin ikke har fået hele sandheden om de russiske soldaters egentlige styrke.

Tre højtstående embedsmænd med kendskab til landets efterretninger fra Ukraine fortæller nyhedsbureauet Reuters, at den russiske præsident bliver misinformeret om, hvordan krigen i Ukraine egentlig forløber, fordi folkene omkring Putin er bange for at fortælle ham sandheden.

De siger desuden, at nogle russiske militærenheders succesrate med missilaffyringer er helt nede på 40 procent.

Vladimir Putin har forsøgt at retfærdiggøre invasionen i Ukraine med, at det er en nazistisk 'militærjunta', der sidder på magten, som det ukrainske folk skal befris fra.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+