Efterretningstjeneste: Tyrkiet bag flygtningekrise ved grænse

Medie oplyser, at tysk efterretningstjeneste nu vurderer, at Tyrkiske myndigheder dirigerede uroligheder ved grænsen til Grækenland

Video: AP, Ritzau Redigering: Henrik Houlberg

Tyrkiet spillede en ganske aktiv og central rolle, der der for godt en måned siden udbrød uroligheder ved græsk-tyrkiske grænse.

Det skriver det anerkendte tyske medie Der Spiegel på baggrund i kilder i det forbundstyske efterretningsvæsen, Bundesnachrichtendienst (BND).

Ifølge den tyske sikkerhedstjenestes oplysninger tvang tyrkiske sikkerhedskræfter dele af de mange deltagende flygtninge og migranter ind i busser og fragtede dem til grænsen, hvor de blev sat af.

Samtidig vurderer BND ifølge Der Spiegel, at de tyrkiske myndigheder ligeledes havde placeret såkaldt agent provocatuers blandt flygtningene, der førte an i optøjerne ved grænsehegnet til Grækenland.

Der Speigel beskriver, at tyske myndigheder har konfronteret repræsentanter fra det tyrkiske sikkerhedsapparat med disse oplysninger, men her benægtes sagen.

Affæren tog sin begyndelse i februar, hvor den tyrkiske leder, Recep Erdogan offentligt meddelte, at grænsen til EU nu blev åbnet.

Efterfølgende søgte i tusindvis af i Tyrkiet strandede flygtninge og migranter at overskride den tyrkisk-græske grænse.

Men fra græsk side ønskede man ikke at lukke flokken ind og det kom til voldsomme uroligheder med stenkast og forsøg på at ødelægge grænsehegnet med mere. Græsk politi svarede håndfast igen med blandt andet tåregas og vandkanoner.

Allerede tidligt i forløbet havde de græske myndigheder mistanke om, at Tyrkiet spillede en aktiv rolle. Dette bekræftes nu af den tyske efterretningstjeneste, fortæller Der Spiegel.

På grund af Corona-krisen og fordi EU indvilgede i, at spytte flere penge i den tyrkiske kasse til brug håndtering af flygtninge og migranter, lukkede Tyrkiet igen deres side af grænsen.