Egypterne raser: Britisk fly var ikke i fare

Talsmand for den egyptiske regering regering skriver på Twitter, at historien om britisk passagerfly, der undveg raket, er stærkt overdrevet

Talsmand for det egyptiske udenrigsministerium afviser, at et britisk fly fra selskabet Thomson var ved at blive skudt ned over Sinai-halvøen tilbage i august. (Foto: PA Photos)
Talsmand for det egyptiske udenrigsministerium afviser, at et britisk fly fra selskabet Thomson var ved at blive skudt ned over Sinai-halvøen tilbage i august. (Foto: PA Photos)

Medier verden over - inklusive Ekstra Bladet - kunne i går fortælle om et britisk fly fra selskabet Thomson, der i august var ved at blive skudt ned med en raket over Sinai-halvøen på vej mod lufthavnen ved feriemekkaet Sharm el-Sheikh.

Kun fordi piloterne om bord på flyet, der havde 189 feriehungrende briter med, opdagede raketten, kunne de i sidste øjeblik nå at dreje skarpt til venstre og på den måde undvige raketten.

(Foto: PA Photos) Krig & katastrofer Tæt på katastrofen for to måneder siden: Fly undveg raket over Egypten

At episoden dengang ikke kom frem i offentligheden skyldtes, at de britiske myndigheder kort efter episoden konkluderede, at der var tale om et fejlskud i forbindelse med en planlagt egyptisk militærøvelse.

- Vi efterforskede episoden og konkluderede, at det ikke var en målrettet angreb, men sandsynligvis var relateret til en rutinemæssig øvelse afholdt af det egyptiske militær på det tidspunkt i det pågældende område, sagde en talsmand fra den britiske regering i går til Daily Mail.

Et fly fra selskabet Thomson skulle angiveligt have undviget en raket over Sinai-halvøen tilbage i august. Passagerne fik intet at vide. (Foto: PA Photos) Krig & katastrofer Ekspert: Usandsynligt at passagerfly kan undvige raket

De egyptiske myndigheder mener dog, at Daily Mail har overdrevet episoden, og at der på ingen måde var tale om en raket i nærheden af det britiske fly.

'De latterlige beskyldninger i Daily Mail angående britisk fly, der 'undveg et egyptisk missil' i august, er fuldstændigt upræcise', skriver Ahmed Abu Zeid, der er talsmand for det egyptiske udenrigsministerium, på Twitter.

Piloterne ombord på et Thomson-fly undveg angiveligt tilbage i august en raket på trods af, at de ikke har samme hjælpemidler som Krig & katastrofer Passagerfly undgik med nød og næppe: Sådan undviger jagerpiloter missiler

'Episoden handlede om jord-til-jord-affyringer i forbindelse med en øvelse på en militærbase få kilometer fra Sharm el-Sheikhs lufthavn. Ingen jord-til-luft-våben brugt på nogen måde,' lyder det i opfølgende tweet, hvorefter talsmanden afslutter:

'Egyptens og Storbritanniens regeringer er fuldt klar over, at flyet ikke var i fare. Flyselskaberne var informeret om militærøvelsen og kendte procedurerne.'

Rester af Malaysian Airlines MH17 i det østlige Ukraine. (Foto: RIA) Krig & katastrofer Uhyggeligt: Så mange civile fly skudt ned på 15 år

Ifølge The Guardian var der formentligt tale om et nødblus og ikke en raket, som piloterne ellers så det som.

- Piloten var i cockpittet og så raketten komme flyvende mod flyet. Han beordrede, at flyet skulle dreje til venstre for at undvige raketten, der var omkring 1000 fod (cirka 300 meter, red.) væk, sagde en kilde til Daily Mail.

I Daily Mails artikel bekræfter det britiske transportministerium, at flyet var tæt på at blive ramt tilbage i august.

Flykenderen Hans Christian Stigaard, der er tidligere trafikchef i Københavns Lufthavn, sagde i går til Ekstra Bladet, at det er højst usandsynligt, at et passagerfly ville kunne undvige en raket, som det blev beskrevet i de britiske medier.

224 mennesker blev dræbt, da et russisk fly forleden styrtede over Sinai-halvøen. (Foto: AP) Terror Sprængstof-ekspert: Så lidt skal der til at sprænge fly i luften