Tyrkiet vil fortsat stå i vejen for en udvidelse af Nato.
Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, vil presse ansøgningerlandene med sin egen agenda. Det mener lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen.
- Han vil udnytte situationen til sin fordel. Han prøver at presse citronen alt det, han kan.
- Erdogan vil gerne have, at Finland og Sverige skal stoppe med at give husly til PKK, siger Peter Viggo Jakobsen til Ekstra Bladet.
Bremse processen
Præsidenten sagde på et pressemøde mandag, at han ikke ville sige ja til at optage Finland og Sverige i Nato.
Erdogan har tidligere beskyldt Skandinavien for at være et såkaldt 'gæstehus for terrororganisationer', og derfor har Tyrkiet nedlagt veto mod optagelsen af Finland og Sverige i Nato.
De organisationer han peger på er blandt andet kurdiske PKK, som han mener, at Skandinavien er for bløde over for.
- Han kan bremse hele processen, men det har jo omkostninger, mener forsvarslektoren.
Massivt pres
Peter Viggo Jakobsen peger på, at Tyrkiet vil opleve et massivt pres fra de andre medlemslande i Nato, hvis landet fortsætter deres nuværende dagsorden.
- Jeg har meget svært ved at se Tyrkiet opretholde sine krav.
- Lige nu er det en bilateral forhandling mellem Tyrkiet, Finland og Sverige, men Tyrkiet vil opleve massivt pres fra Nato-landene, vurderer lektoren.
Amerikas betydning
Desuden mener Peter Viggo Jakobsen, at hvis USA sætter foden ned og presser på for at optage Finland og Sverige, så bliver det sådan.
- Hvis amerikanerne rigtig gerne vil have noget i Nato, så plejer de at få det. Der er jo også grænser for, hvor meget politisk kapital, som tyrkerne har lyst til at bruge på det her.
Tyrkiet fungerer som en vigtig Nato-allieret, fordi de har en strategisk placering i forbindelse med amerikanske militæraktioner i Mellemøsten.