Ekspert: Derfor er Assad fredet

Det styrker Assad, at Rusland nu har været med til at rive Palmyra ud af hænderne på Islamisk Stat

Se optagelser fra det syriske militærs fremrykning mod Palmyra den 26. marts. (Video: AP)

Det var med hjælp fra russiske styrker, at Palmyra søndag blev revet ud af hænderne på Islamisk Stat af syriske tropper. Dermed står Syriens præsident Bashar al-Assad samt den russiske præsident Vladimir Putin styrket tilbage, lyder vurderingen fra Johannes Riber Nordby, militæranalytiker og souschef ved Forsvarsakademiet.

Se også: Putin lykønsker Assad med sejren i Palmyra

Den ikoniske erobring kommer nemlig få uger efter, at den amerikanske udenrigsminister John Kerry har besøgt Putin for at tale om netop Assad. Hidtil har amerikanerne nemlig holdt på, at Assad skulle væltes, mens Putin har bakket den syriske præsident op.

- Vi går fra en debat, hvor Assad skulle væk hurtigst muligt, over til at han måske kunne være i en overgangsregering, til at vi nok bare skal indstille os på, at han bliver. Og bliver Assad ikke, får han lov at sidde et sted, hvor han kan gå på pension, uden der bliver stillet spørgsmål ved hans fortid. Han er fredet. Det er jeg slet ikke i tvivl om. Han bliver ikke retsforfulgt; det ville overraske mig meget. Det vil russerne ikke tillade, siger militæranalytikeren.

Symbolsk by

Vurderingen kommer i kølvandet på, at syriske styrker ifølge flere internationale medier tilbageerobrede Palmyra søndag. Ruinbyen er på Unescos Verdensarvsliste. Historikere og arkæologer har frygtet for byens eksistens, efter det kom frem, at ISIS-styrkerne har vandaliseret flere af de bevaringsværdige genstande i byen. Palmyra er dog også mere en symbolsk by, end det er en taktisk væsentlig by, lyder det fra Johannes Riber Nordby.

(Foto: AP) Krig & katastrofer - 27. mar. 2016 - kl. 08:40 Antik by tilbage-erobret fra Islamisk Stat

- Jeg er ikke så sikker på, at byen har det store strategiske betydning. Den har en symbolsk betydning, og det er det, som er interessant. Vi har alle de billeder fra destruktionen af noget af byen. Byen ligger et godt stykke inde i landet, og dermed tilbageerobringen et udtryk for, at Assad nu sidder på en større del af Syrien. Om noget er det et rigtig godt udtryk for, at Islamisk Stat er meget presset, siger han.

 

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere