Nye hårdtslående våbensystemer, fast føre og milderere temperaturer.
Wagner-gruppens leder har i store ord advaret mod en hæsblæsende forestående ukrainsk modoffensiv.
Også Ukraines hærchef, generaloberst Oleksandr Sirskyj, har varslet at ukrainerne snart vil vrimle op af skyttegravene med retning mod de russiske stillinger.
Den russiske krigsmaskine er nemlig ved at miste 'betydelig styrke' og 'løbe tør for damp'.
- Meget snart vil vi drage fordel af denne mulighed, som vi tidligere har gjort nær Kiev, Kharkiv, Balakliia og Kupiansk, udtaler han ifølge The Guardian.
På vej op af skyttegravene
Vurderingen fra Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, lyder ligeledes på at ukrainerne snart er på vej op af skyttegravene.
- Ukrainerne er nødt til at gøre noget, fordi deres territorium er besat. Så de er nødt til at komme ud af skyttegravene – og det, vi har hørt, er at de voldsomme kampe ved Bakhmut har været et forsøg på at binde russiske styrker og på den måde udtømme dem og skabe forudsætninger for en offensiv, siger han til Ekstra Bladet.
Og flere ting taler for at sætte en offensiv ind i foråret, i takt med at vejret bliver mildere og nye hårdtslående vestlige våbensystemer som Leopard- og Challenger-kampvogne krydser grænsen til Ukraine.
- I den forbindelse er føret interessant - om køretøjerne kan komme rundt, og om vilkårene er fordelagtige for soldaterne derude. Så det vindue vil man givetvis afvente, og benytte sig af det vindue på året, hvor operationer med nye våbensystemer kan gennemføres, vurderer Splidsboel.
Voldsomme kampe undervejs
Fronterne har mere eller mindre været statiske og haft karakter af skyttegravskrig i over et halvt år. Russerne har haft god tid til at grave sig ned. Hvad kan man forvente af karakteren af kampene?
- De vil være voldsomme. Russerne har haft tid til at grave sig ned – selvom de har været hårdt pressede – og til at bringe materiel ind og forberede. Hele mobiliseringen har også haft som mål at styrke forsvaret i regionerne, ikke at klargøre til at erobre mere territorium, men simpelthen at grave sig ned.
Selv om de viste sig forældede allerede i 1973, fragter russerne nu angiveligt gamle T-54/55-kampvogne til frontlinjen
- Så når ukrainerne kommer, er russerne godt rustet. Og det vil man givetvis se effekten af, selvom der også er meldinger om russiske styrker ved fronten uden moral og materiel, siger Splidsboel.
Præcis hvor på den 2500 kilometer lange frontlinje de ukrainske stød sættes ind er dog straks sværere at gisne om. På sociale medier har flere uverificerede videoer af ukrainske troppekoncentrationer nær Bakhmut floreret, mens der også spekuleres i om ukrainerne vil brage frem andre steder i Donbas-regionen.
- Det er svært at vurdere præcist, hvor både russiske og ukrainske tropper står.
- Men det er klart, at ukrainerne også lægger et røgslør ud, og bevidst forsøger at vildlede russerne om, hvor slaget kommer til at så, lyder det fra seniorforskeren.