Ekspert: IS har tabt slaget, men krigen er slet ikke slut

Islamisk Stat har tabt størstedelen af det territorium, som de havde erobret i Syrien og Irak, men terror-organisationen er langt fra besejret, siger norsk ekspert

Da befrielsen af Palmyra var en realitet. (Video: AP)

Massive luftbombardementer har reduceret terrorgruppen Islamisk Stats tilstedeværelse i Syrien og Irak til en meget lille brøkdel af, hvad de havde, da det selvudråbte kalifat var på sit højeste.

Med tabene af byerne Raqqa og Mosul i efteråret 2017 blev terrorregimets rygrad i Syrien og Irak for alvor knækket.

Se hvor lidt IS har tilbage af deres territorier:

Verden IS udslettet som stat: Så lidt er der tilbage af Vestens mareridt

Men på trods af den massive tilbagegang, så er det er ifølge den norske ekspert Brynjar Lia alt for tidligt at afskrive IS.

- De er stadig tilstede i Syrien og Irak. I de seneste par uger har de faktisk været i stand til at slå tilbage i flere områder. Det samlede billede fortæller, at IS er svagere og er blevet decimeret, men er ikke besejret. De er stadig i stand til at planlægge og udføre angreb, siger professoren, som har skrevet bogen 'Architect of Global Jihad'.

I weekenden blev Paris, Indonesien og Kabul ramt af angreb, som Islamisk Stat har taget skylden for.

11 dage før befrielsen af Mosul. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
11 dage før befrielsen af Mosul. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
 

IS angriber ikke i blinde
Brynjar Lia fortæller, at IS ud over Irak og Syrien også har afdelinger i Libyen, Somalia, Yemen, Afghanistan, Sinai og Filippinerne.

- At de stadig har disse områder, betyder, at de også har infrastrukturen til at genopbygge sig selv, hvis presset fra omverdenen forsvinder.

- Hvad mener du med det?

- Selv om det kan virke sådan, så angriber IS ikke i blinde. De følger med i udviklingen omkring dem og ser om muligheder byder sig. Om deres fjender svækkes, så der skabes sprækker de kan udnytte.

Krigen mod IS har efterladt store dele af Mosul som en ruin. Foto: AP
Krigen mod IS har efterladt store dele af Mosul som en ruin. Foto: AP

Verden IS udslettet som stat: Så lidt er der tilbage af Vestens mareridt

Den globale jihad-bevægelse er styrket
USA's forsvarsminister, den tidligere general James Mattis, sagde 12. april, at amerikanernes mål i Syrien stadig er, at overvinde Islamisk Stat.

Et mål, de er ekstremt tæt på at nå, men helt at fjerne IS fra landkortet kan vise sig at blive svært.

- En vigtig pointe er, at selv om IS har tabt næsten alle landområder i Syrien og Irak, så har de samtidig styrket den globale jihad-bevægelse. Selv om de har tabt den her kamp, så står de stærkere i den større globale krig. De får kamperfaring og viser omverdenen, at de skal tages meget alvorligt, siger Brynjar Lia og tilføjer:

- Mange ser det som om, at IS har tabt i Syrien og Irak og at de næsten er besejret, men jeg tror, det er vigtigt at se det større billede. Mindet om et tabt slag kan være et slagkraftigt redskab i propagandaen og hvervningen af nye medlemmer.