Annonce:
Annonce:

Ekspert: IS kendt for at bryde næsten alle konventioner

Det undrer ikke militæranalytiker, hvis IS har brugt sennepsgas i kamphandlinger i Irak sidste år

Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Det kommer ikke bag på militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Johannes Nordby, hvis Islamisk Stat (IS) har anvendt kemiske våben i Irak.

Oplysningen om IS' anvendelse af sennepsgas er ifølge Reuters mandag blevet bekræftet af Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben, OPCW.

- Det er en organisation (Islamisk Stat, red.), der er kendt for at bryde stort set alle konventioner - uanset om det handler om behandling af civile, beskyttelse af civile, behandling af krigsfanger og så videre.

- Man er fuldstændig ligeglad med, hvem man rammer, og det her er bare endnu et tegn på det, vil jeg påstå, siger han til Ritzau.

Mandag fortalte en unavngiven diplomat til Reuters, at militante fra Islamisk Stat har brugt sennepsgas i angreb mod kurdiske styrker i Irak sidste år. Allerede i oktober sidste år kom det frem, at der har været brugt sennepsgas i nabolandet Syrien.

Annonce:

Ifølge OPCW er det første gang, der er brugt kemiske våben i Irak siden Saddam Husseins fald. OPCW vil dog ikke identificere, hvem der har brugt kemiske våben.

Det er ifølge internationale konventioner forbudt at bruge kemiske våben i krig.

Med sennepsgassen kan militante ramme steder, som de ellers ikke ville kunne komme til, fortæller Johannes Nordby.

- I områder, hvor man ellers ikke kan komme ind, dér kan gas være en måde, hvorpå man kan få modstanderen til at flygte eller dø. Og det er derfor, man har brugt de her kampgasser, siger han.

En kilde fra OPCW bekræfter, at laboratorieundersøgelser har testet positivt for sennepsgas, efter at omkring 35 kurdere blev syge på slagmarken i Irak sidste år.

Prøverne blev taget, efter at flere soldater blev syge under kampe mod Islamisk Stat sydvest for Erbil, som er hovedstad for Iraks autonome, kurdiske region.

Den unavngivne diplomat udtaler sig til Reuters på betingelse af anonymitet, fordi OPCW's undersøgelser endnu ikke er offentliggjort.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Man skal ikke lade sig narre af Løkke
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: