Ekspert om luftangreb: Islamisk Stat er ikke russernes primære mål

Imens vesten bomber for at bekæmpe Islamisk Stat, bomber Rusland for at holde hånden under den syriske præsident Bashar Al Assad

Se luftangrebet i Talbiseh i Syrien 30. september. (Foto: AP)

Din fjendens fjende er din ven.

Det gamle ordsprog er højaktuelt i Syrien lige nu, efter at Rusland for første gang siden den kolde krig har udført luftangreb uden for det gamle Sovjet.

Onsdag gennemførte russerne luftangreb omkring byerne Latakia, Hama og Homs og de russiske myndigheder siger, at angrebene var rettet mod Islamisk Stat.

Ikke Islamisk Stat
Men USA og syriske medier melder om, at det ikke er Islamisk Stat som russerne har bombet, men derimod de mindre ekstreme oprørsgrupper, som udover at bekæmpe Islamisk Stat, også kæmper mod den tidligere syriske præsident, Bashar Al Assad, skriver The Guardian.

Den vestlige koalition har tidligere nægtet at forhandle med den syriske præsident og diktator, men Rusland har hele tiden holdt hånden under Assad, som de ser som en vigtig allieret i Syrien.

- Forsvinder Assad, har Rusland ikke flere allierede i mellemøsten, så de kæmper for, at bevare deres politiske indflydelse i området. Det er ikke fordi, at Rusland ikke vil have Islamisk Stat ud af Syrien og Irak. Man skal bare forstå, at det ikke er deres primære mål, siger militæranalytiker ved forsvarsakademiet Johannes Nordby til Ekstra Bladet.

Din fjendes fjende
Ifølge Johannes Nordby har der ikke været nogen direkte fordømmelser af, at Rusland støtter Bashar Al Assad. Og for vesten, kan det også vise sig at være meget værdifuldt, hvis Bashar Al Assad ikke mister magten over Damaskus.

- De mest sandsynlige til at rulle henover Bashar Al Assad, er Islamisk Stat. Og hvis de indtager Damaskus, så har de kontrollen over næsten hele Syrien, og det er der ingen i hele verden som er interesseret i, siger han til Ekstra Bladet.

Han tror, at det er russernes plan at vinde tid, så der kan forhandles en aftale på plads for, hvordan man sikrer en mere stabil situation i Syrien i fremtiden.

- Russerne ved godt, at Bashar Al Assad ikke kan blive siddende som præsident, men det er også ved at gå op for vesten, at han har en rolle at spille på den korte bane, hvis man vil have stabiliseret situationen, siger han til Ekstra Bladet.

Den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov og den amerikanske udenrigsminister John Kerry er gået i dialog om, hvordan man løser konflikten i Syrien.