Ekspert om Tyrkiet-eksplosioner: Derfor er der mistanke mod præsident

Bomberne kan være orkesteret af både islamister og radikale kurdere, men blikket er især vendt mod den tyrkiske præsident

Her sprænger en af bomberne i Ankara - midt under en fredelig demonstration (video: Melike Tomba/Dokuz8)

To store bomber har rystet Tyrkiets hovedstad Ankara, da de i formiddags eksploderede under en fredsmarch. Indtil videre meldes mindst 86 dræbt og over 186 mennesker såret. Demonstrationen var arrangeret af det pro-kurdiske parti HDP.

Regeringen har efterfølgende kaldt angrebet for terror, men ifølge Tyrkiet-ekspert Daniella Kuzmanovic fra Københavns Universitet, er der én person, man skal rette blikket mod.

- I første omgang skal man kigge mod regeringen og især præsident Erdogan.

Krig & katastrofer - 10. okt. 2015 - kl. 12:49 Her eksploderer terrorbombe midt under fredsdans

112 - 10. okt. 2015 - kl. 10:06 Terrorangreb ryster Tyrkiet: 30 dræbt - over hundrede såret

I Tyrkiet er der ifølge Daniella Kuzmanovic mange fraktioner, der har interesse i at opildne til vold og konflikt, og derfor vil hun ikke udelukke, at andre grupper kan stå bag bomberne.

- Der er mange aktører, der kan have interesser i at sprænge disse bomber, men blikket vender sig umiddelbart mod præsidenten, fordi angrebet primært var rettet mod den del af demonstrationen, hvor det pro-kurdiske parti befandt sig.

Her kan du se video optaget umiddelbart efter terrorangrebet (video: AP/DHA)

Erdogan kæmper for magten

Ved parlamentsvalget i juni i år mistede præsident Erdogans parti AKP flertallet i parlamentet, og det pro-kurdiske parti HDP opnåede at komme over den tårnhøje spærregrænse.

Og for Daniella Kuzmanovic bringer dagens bomber tankerne tilbage til forløbet op til valget, hvor der var uroligheder og anklager om valgsvindel. Blot to dage inden dræbte eksplosioner to og sårede 100 ved et vælgermøde for HDP. Nu skal der være valg igen til november, da de fire meget forskellige partier i parlamentet ikke har formået at forme en ny regering.

Krig & katastrofer - 10. okt. 2015 - kl. 18:03 Ingen danskere blandt de sårede og dræbte i Ankara

På tyrkisk tv er det ikke muligt at se billeder fra terrorangrebet. (Foto: AP) Samfund - 10. okt. 2015 - kl. 19:17 Tyrkisk tv og radio får forbud mod at dække terrorangreb

- AKP er gået til valg på at genvinde deres absolutte flertal, så Erdogan igen kan få politisk magt. Men lige nu ser det ikke ud til, at det næste valg vil ændre på resultatet fra sidste valg. Og derfor går spekulationerne på, om angrebet er blevet brugt til at udskyde eller aflyse et kommende parlamentsvalg, siger Daniella Kuzmanovic.

Hun understreger dog, at man skal holde tungen lige i munden, da der er mange aktører, der kan have orkestreret bomberne. Islamister og radikaliserede kurdere kan ikke udelukkes. Ifølge Daniella Kuzmanovic er der kurdiske fragmenter, der har stor interesse i at fortsætte en konflikt.

Demonstranterne fra dagens fredsmarch frygter, at dødstallet vil stige.

Terrorangrebet har rystet den tyrkiske hovedstad. (Video: AP/DHA)