Ekspert: Trump ønsker at hele verden skal ryste i bukserne

Den amerikanske præsident bruger frygt til at få sin vilje i afgørende forhandling med Nordkorea

- De vil blive mødt med bål og brand, som verden aldrig har oplevet det før, lød det tirsdag fra den amerikanske præsident, Donald Trump, da han blev spurgt til konflikten mellem Nordkorea og USA.

En hård retorik, som ifølge USA-ekspert Philip Ulrich fra Kongressen.com har et klart formål.

- Trump vil have, at verden skal ryste i bukserne. Han håber, at andre lande vil tage problemet mere seriøst, når han truer på den måde, siger Philip Ulrich til Ekstra Bladet.

Tonen er hård, når Trump forhandler udenrigspolitik. Foto: AP
Tonen er hård, når Trump forhandler udenrigspolitik. Foto: AP
 

Donald Trump lovede under sin valgkampagne, at han ville være uforudsigelig i sin udenrigspolitik, når han blev præsident, og det løfte må man sige, at han lever op til.

Trump ønsker, at verden skal tvivle på, om han reelt kunne finde på at gøre det, mener Philip Ulrich.

- Trump har et gammeldags verdensbillede, hvor man lyttede, når stormagterne sagde noget. Derfor puster han sig op og siger, at vi (USA, red.) er de mest magtfulde i verden. Han vil presse modstanderen til at give efter i den forhandling, som der lige nu foregår, siger han.

Forhandlingen handler ikke kun om at få Nordkorea til at holde sig fra stillehavsøen, Guam, som er under USA's territorium.

Ifølge USA-eksperten er Trumps overordnede mål, at Nordkorea stopper deres atomprogram og missilaffyringer.

Ved at bruge så hård en retorik spiller Trump på den risiko, der er, for at en krig bliver en realitet.

- Hvis der udbryder en krig, vil det føre til Nordkoreas undergang, og det er det, Trump spiller på. Det er enhver nations mest basale ønske at sikre dets egen overlevelse, og derfor håber Trump på, at truslerne kan få Kim Jung Un til at trække sig, siger USA-eksperten.

Risikabel retorik
Siden Trumps skarpe vendinger om bål og brand har Nordkorea svaret igen ved at true med at angribe stillehavsøen Guam, som blandt andet huser en amerikansk luftbase.

Dermed lader konflikten mellem de to lande nu til at være yderligere skærpet.

Nordkorea har truet med at angribe den amerikanske luftbase, Anderson Air Force Base, på Guam. Foto: AP
Nordkorea har truet med at angribe den amerikanske luftbase, Anderson Air Force Base, på Guam. Foto: AP
 

Onsdag kom det frem, at Guams indbyggere frygter et nordkoreansk angreb, blandt andet fordi Trump sidder for enden af bordet i Det Hvide Hus.

En advokat på øen fortæller blandt andet, at han ikke var nervøs sidst Nordkorea kom med en lignende trussel om at angribe øen.

- Dengang lo jeg, fordi jeg vidste, at kølige hoveder i Washington ville sejre, og at det bare var tom snak. Men nu ler jeg ikke, fordi jeg er bekymret for, at tingene i Washington har ændret sig, siger advokaten Todd Thompson, som bor på Guam.

Philip Ulrich erkender, at den nuværende retorik på længere sigt kan blive farlig.

- Det er en meget risikabel retorik, der bliver brugt. Problemet er, at der er to parter, der puster sig op. Hvis de bliver ved med at puste sig op, så bliver den ene part pludselig nødt til at handle, siger Philip Ulrich, som dog ikke tror, at Trump er villig til at sætte handling bag sine ord.

Krig vil ødelægge Nordkorea
Spørgsmålet er så, om Nordkorea reelt tør at affyre missiler mod Guam, hvilket potentielt set kunne blive startskuddet til en krig mellem Nordkorea og USA. Her er eksperten mere i tvivl.

- Nordkorea ved, at en krig vil betyde landets egen ødelæggelse. Men det er svært at sige, om de er en rationel aktør, siger Philip Ulrich.

Hvis Kim Jung Un tænker rationelt, kommer han ikke til at affyre missiler mog Guam, mener USA-ekspert Philip Ulrich. Foto: AP
Hvis Kim Jung Un tænker rationelt, kommer han ikke til at affyre missiler mog Guam, mener USA-ekspert Philip Ulrich. Foto: AP
 

Han vurderer dog, at der samlet set er en meget lille risiko for krig, idet der er så mange lande involveret, og ingen af disse lande er interesseret i en krig.

- Nordkoreas undergang ville betyde et samlet Korea, som er meget USA-venligt, og det er Kina for eksempel ikke interesseret i. Samtidig vil en krig gå hårdt udover Sydkorea, og det vil have store humanitære, militære og ikke mindst økonomiske omkostninger, fastslår Philip Ulrich.

Nordkorea er over de seneste par måneder blevet en større trussel, end de tidligere har været. Tidligere kunne deres missiler ikke nå Japan, men nu har de vist, at de kan affyre missiler som potentielt set kan nå amerikansk jord.

Samtidig kom det for nyligt frem, at det er lykkedes Nordkorea at bygge et mindre nukleart sprænghoved, som passer til og kan sendes af sted med nogle af de missiler, som landet truer med at bruge.

Fortrolig rapport: Nordkorea er klar med atombomber til sine missiler