Eksperter sår tvivl om USA' største bombe

Et uafhængigt firma sår tvivl om 'Moderen af alle bomber', der blev kastet for lidt under en måned siden, i virkeligheden var så kraftig, som USA påstår

Se droneoptagelser fra det øjeblik, bomben sprang

Ifølge det afghanske forsvarsministerium blev 94 IS-krigere dræbt, da USA for mindre end en måned siden kastede en kæmpe bombe i Nangahar-provinsen i det østlige Afghanistan.

Bomben, som går under navnet 'Moderen af alle bomber', hvis sprængkraft kun overgås af atombomber, vejede, hvad der svarer til 9800 kilo, da den blev kastet mod et tunnelsystem, som angiveligt bliver benyttet af IS.

Men nu sår eksperter tvivl, om bomben egentligt var så kraftigt, som både USA og de afghanske myndigheder påstår. Det skriver The Guardian, som har talt med Alcis, der er et uafhængigt institut for geografisk analyse.

Ved hjælp af satellitbilleder, videooptagelser fra jorden og 3D visualisering har Alcis fundet frem til, at der var blevet ødelagt 38 bygninger og 69 træer inden for en radius på 150 meter, efter bomben sprang. Det udfordrer derfor den teori om, at bomben skulle have ødelagt alt inden for tre kilometer, som der tidligere er blevet meldt ud.

Derudover sætter organisationen også spørgsmålstegn ved det antal dræbte krigere, som det afghanske forsvarsministerium har meldt ud. De har tidligere fortalt, at de har hevet 94 lig ud af det smadrede tunnelsystem.

- Jeg vakler virkelig omkring de oplysninger. Jeg forstår ikke, hvordan de er kommet frem til det tal, siger direktøren af Alcis, Richard Brittan, til The Guardian.

Civile er muligvis dræbt
Ifølge de amerikanske og afghanske myndigheder blev ingen civile dræbt under bombningen, men heller ikke det tror den amerikanske organisation Alcis på.

Bombningen er sket en måned inden høsten, og selvom mange bønder er flygtet fra området, så mener Alcis, at flere er vendt tilbage lige op til høsten for at se, om de kan få noget ud af deres afgrøder.

- Det er meget muligt, at bønderne har har en alder, der gør, at de kan blive talt med som militante islamister, siger Richard Brittan.

En ellers hemmelig mission
USA's planer om at smide den ekstremt store bombe over hulerne i Afghanistan kom ellers som lidt af en chok, da der ikke var noget inden, der tydede på, at amerikanerne ville kaste bomben.

Derfor er det også kun droneoptagelser, som dokumenterer angrebet visuelt.

Efter GBU-43 eller 'Moderne af alle bomber' første gang så dagens lys i 2003, begyndte Rusland at udvikle en tilsvarende bombe. Det resulterede i 'Alle Bombers Fader', der har en sprængkraft, der ifølge russerne er fire gange så voldsom som den amerikanske GBU-43. Den påstand er dog ikke bevist.

GBU-43 verdens største bombe inden atombomben. Foto: Privat
GBU-43 verdens største bombe inden atombomben. Foto: Privat