Eksperter: Syrisk oprørsleders død kan skade fredsproces

Lederen af den største oprørsbevægelse i Syrien blev fredag dræbt i et luftangreb

Nyheden om at Zahran Alloush, leder af den store syriske oprørsgruppe Jaysh al Islam, er blevet dræbt i et luftangreb nær Damaskus fredag, kan være dårligt nyt for fredsforhandlingerne i Syrien, mener eksperter.

Ifølge flere medier skal Alloush være blevet dræbt i et russisk luftangreb mod Jaysh al Islams hovedkvarter i forstaden Ghouta.

Gruppen tæller omkring 20.000 mand og beskrives som den største og mest velorganiserede oprørshær i nærheden af Damaskus, hvor Syriens præsident, Bashar al-Assad, og hans regering holder til.

Alloush var angiveligt ideologisk modstander af de ekstreme jihadistgrupper Islamisk Stat og Jabhat al-Nusra, og han kæmpede for at fjerne grupperne fra de områder, som Jaysh al Islam kontrollerer.

Ifølge den svenske journalist og Mellemøsten-kender Aron Lund er Alloushs død et stort tab for oppositionen. Jaysh al Islam er nemlig blandt de oprørsgrupper, som for nylig besluttede at møde regimets repræsentanter til direkte forhandlinger i januar.

- Med Zahran Alloushs død kan den yderst splittede oppositions nyvundne sammenhold falde sammen, siger Aron Lund til nyhedsbureauet TT.

Han påpeger, at fredsprocessen kan påvirkes, fordi Jaysh al Islam måske bliver destabiliseret og svækket.

Også jihadistekspert Charles Lister fra Brookings Institute vurderer, at tabet er stort for oprørsbevægelsen.

- På en måde har Zahran Alloush været en sjælden samlende figur i den syriske oprørsbevægelse, skriver han på Twitter.

Den syriske hær har længe været i gang med en omfattende operation for at generobre den oprørskontrollerede forstad Ghouta. De syriske styrker er siden 30. september blevet støttet af russiske fly.

Assads regime skal efter planen møde repræsentanter fra flere oprørsgrupper til FN-støttede forhandlinger i januar.