Annonce:
Annonce:

Eksperter: - Ville være et prestigetab af en anden verden

Byen Bakhmut har mere politisk betydning end militært lyder det fra flere eksperter

Den har ingen større strategisk værdi, og soldater i tusindtal mister livet i det, der er blevet døbt 'kødhakkeren'. Journalist Stefan Weichert, der bor i Ukraine og dækker krigen, forklarer her, hvorfor der er blevet kæmpet så intenst i Bakhmut siden sidste sommer

Ekstra Bladets egen Stefan Weichert har tidligere forklaret paradokset Bakhmut.
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Bakhmut er ikke vigtig. Sådan lyder konklusionen, fra de to eksperter som Ekstra Bladet har talt med.

For på trods af at have været frontlinjen og centrum for en massevis af blodige kampe i krigen mellem Rusland og Ukraine i månedsvis, er byen, der har fået øgenavnet 'kødhakkeren', alligevel ikke så strategisk vigtig i det store billede.

Sådan lyder konklusionen fra militæranalytiker Anders Puck Nielsen og lektor i krigsstudier Peter Viggo Jakobsen.

- Byen er ikke som sådan militær vigtig. Men russerne er lige nu i en situation, hvor de har så mange ressourcer på at prøve at indtage denne her by, at hvis man pludselig stopper, så vil det hele have været spildt. Så det får en politisk betydning, siger Anders Puck Nielsen.

Annonce:

Et spørgsmål om prestige
Men hvorfor har de seneste måneders kampe så centreret sig om den lille ukrainske by? Ifølge Peter Viggo omhandler kampene i 'kødhakkeren' noget helt andet for russerne, der, efter hans mening, led meget større tab, da de mistede byen Kherson.

- Det vil ikke være nogen strategisk katastrofe for russerne at miste Bakhmut. Det er en trædesten, der giver muligheder for at komme ind flere steder, hvis man vil erobre andre områder i Donbass, fortæller han og fortsætter:

- Men at tabe det ville være et prestigetab af en anden verden.

Den analyse bakker Anders Puck Nielsen op om.

- Hvis nogen havde fortalt russerne, at det ville blive så omkostningsfuldt, inden krigen startede, var de nok aldrig gået i gang.

- Det er ikke byen, men slaget, der er vigtig, lyder det fra militæranalytiker Anders Puck Nielsen. Foto: SPUTNIK/Ritzau Scanpix.
- Det er ikke byen, men slaget, der er vigtig, lyder det fra militæranalytiker Anders Puck Nielsen. Foto: SPUTNIK/Ritzau Scanpix.

Og skulle krigen nå til et punkt, hvor ukrainerne mener, at byen ikke længere er strategisk essentiel for dem mere, mener Anders Puck Nielsen også, at de er klar til at droppe den.

Annonce:

- For ukrainerne er det vigtigt at holde kampene i gang, så russerne påtager sig så store tab som muligt. Kommer det til et punkt, hvor det giver bedst strategisk mening at trække sig for dem, så gør de også det. Byen er også helt smadret nu. Der er ikke noget af værdi tilbage i den, siger han.

Mere politisk end noget andet
Ifølge Peter Viggo Jakobsen kan der drages paralleller mellem den nuværende situation i Bakhmut og dengang danske soldater var udstationeret i Afganistan.

- Vi så lidt det samme med Danmark i Helman-provinsen. Danmark havde en base i den grønne zone ved navn Armadillo, der var opkaldt den første danske officer, som faldt i Afganistan. Den blev et symbol for Danmark. Trak man sig først der, ville det blive set som dårligt for moralen og et prestigetab. Det var nok en af grundende til, at man blev længere i Armadillo, end man egentlig burde, fortæller Peter Viggo Jakobsen.

Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, hvordan bykampene i Bakhmut går til, gennem danske Mike, der kæmper i Ukraine. Læs mere her.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Mange regner med, at Ukraine vil angribe syd for Zaporizjzja, men landet har flere muligheder for at iværksætte en modoffensiv - se mere i videoen, og læs mere her

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

TILTALE

Hvad er din pris, Mette?
Annonce:
Annonce:

... MEGA-GALLERI

Annonce:
Annonce: