Annonce:
Annonce:

Eksplosioner langt inde i Rusland: Ukraine går længere og længere

Ukraine angriber langt inde i Rusland. Droner har fået skylden - men også specialstyrker og sabotører kan være på spil, nævner ekspert

Hver dag samler Ekstra Bladet de seneste nyheder om krigen i Ukraine

Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Tidligt om morgenen 5. december lød høje brag langt inde i Rusland. Siden fulgte meldinger om eksplosioner ved lufthavne i Engels og Dyagilyaevo, hvor to russiske Tu-95 bombefly og en brændstoftank blev ramt i angrebene. Tre russiske soldater døde, mens fire blev såret i eksplosionerne, lød det fra russisk side.

Dyagilyaevo lufthavn ligger blot 200 kilometer fra Moskva, mens Engels-lufthavnen befinder sig over 600 kilometer fra ukrainskkontrolleret territorium.

Rusland hævder at der blev brugt sovjetiskproducerede droner i angrebene, mens Ukraine ikke har kommenteret angrebene fra officielt hold.

Her til morgen er der desuden meldinger om yderligere eksplosioner langt inde i Rusland. Denne gang drejer det sig om eksplosioner i Kursk, hvor den lokale guvernør ifølge The Guardian har meldt ud, at der igen skulle være droner på spil. Igen langt inde bag de russiske grænser.

Annonce:

- Det viser, at de (ukrainerne, red.) er villige til at gå længere - og at de også har evnen til det, udtaler Flemming Splidsboel Hansen, som forsker i Rusland ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Engels-luftbasen huser mere end 30 af Ruslands langtrækkende fly, som fungerer som et vigtigt element i Ruslands atomare afskrækkelse.

Flere muligheder i spil
Nybruddet i forhold til viljen og evnen til at angribe langt ind over de russiske grænser har trukket overskrifter flere steder. Mediet The New York Times hævder på baggrund af ukrainske kilder, at en ny drone med lang rækkevidde skulle stå bag.

Oplysningerne er dog ikke verificeret, og det kan være andre aktører, der gør de dybe ukrainske stød mulige, siger Flemming Splidsboel.

- Der kan også være tale om ukrainske specialstyrker, der opererer i Rusland, eller at Ukraine får hjælp fra folk internt i landet.

- Men det ser ud, som om Ukraine håber, at de her aktioner kan være med til at knække dem (russerne, red.).

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Regeringen har en regnemaskine, der forudsiger alt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: