Ekstra Bladet i Tyrkiet: Hvad skal vi med jeres flygtninge!?

I går blev de sendt ud af EU. I dag er tyrkerne sure

Se billeder og hør mere om sagen her. Video: Rasmus Pedersen

DILIKI, TYRKIET (Ekstra Bladet): En turistbus dekoreret med den lynhurtige og fjollede tegneseriemus Speedy Gonzales drønede i går morges kl. 7.00 ind i flygtningelejren Moria på ferieøen Lesbos.

Figuren så komisk ud, men situationen var alvorig. EU's omdiskuterede udleveringsaftale med Tyrkiet skulle træde i kraft: De første af tusindvis af flygtninge og immigranter skulle smides hurtigt og effektiv ud af EU.

Artiklen fortsætter under billedet...

Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Det skete.

I Speedy Gonzales-bussen blev flygtninge effektivt befordret ned til passagerbåde i en nærliggende havneby. Og nonstop derfra tilbage her til Tyrkiet, hvorfra de få dage forinden havde ladet sig indsmugle i livsfarlig og dyr sejlads.

Fra den tyrkiske havneby Dilkili blev de prompte kørt i busser seks timer op i en lukket lejr ved byen Kirklareli nær den græsk-bulgarske grænse.

Ekstra Bladets journalist tester her redningsvestene. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen) Samfund Ekstra Bladet i Grækenland: Flygtninge køber fup-redningsveste

I alt 202 flygtninge røg i går retur som led i retur-aftalen, som betyder, at EU’s omvendt skal tage mod 202, som vurderes at være værdigt trængende og berettiget til asyl.

2,5 millioner flygtninge
EU grænseagentur Frontex oplyste sent mandag aften, at der i dag tirsdag ikke deporteres flygtninge fra de græske øer sådan som det ellers var ventet. Alligevel stod tyske og græske tv-stationer tirsdag på molen i Diliki og spejdede forgæves efter færger med deporterede flygtninge fra Lesbos.

Det forventes, udvisningerne genoptages i morgen onsdag.

Tyrkiet har allerede som følge af borgerkrigen i Tyrkiet taget imod 2,5 millioner flygtninge og her i landet er mange vrede.

Eksempelvis gik lokalbefolkningen i den sydlige provins Kahramanmaras i går på gaden for at demonstrere deres frygt for, at en planlagt container-lejr for 27.000 syrere.

Samfund Ekstra Bladet i Grækenland: Nu smider de flygtninge ud

Frygter repressalier
De lokale, der navnlig er sunni-muslimer frygter angreb fra eventuelle terrorister blandt flygtningene. De frygter, at den syriske borgerkrig eksporteres til Kahramanmaras.

Ekstra Bladet traf tirsdag morgen fire tyrkere, som alle mener, at Tyrkiet længe har modtaget alt for mange flygtninge.

Hvad skal vi med jeres flygtninge, spurgte en midaldrende mand.

Ingen ønskede at stå frem med billede eller navn. De sagde udtrykkeligt, at det skyldes frygt for repressalier.

Ikke i strid med menneskerettigheder
Ekstra Bladet talte også i dag med en tyrkisk myndighedsperson, som på det klareste afviste, at flygtninge, herunder de, som returneres fra EU, bliver behandlet dårlig og i strid med menneskerettigheder.

Flygtninge går om bord på en af færgerne, der skal transportere dem til Tyrkiet (Foto: AP) Samfund Ekstra Bladet i Grækenland: Vagter mandsopdækker flygtninge

Nasserøve
En række humanitære organisationer har klandret EU for at deportere folk til Tyrkiet, som hævdes at træde basale menneskerettigheder under fode, herunder at deportere syrere tilbage til Syrien.

Men nogle i Grækenland var ubekymrede – eller rettere glade:

- Det er fedt, at såkaldte flygtninge fra Pakistan, Bangladesh og Nordafrika er røget ud, for de er nogle nasserøve, der kun kommer for at snylte. De har en dårlig karakter og har hidtil forhindret EU i at hjælpe rigtige trængende flygtninge fra Syrien og Irak. De burde skamme sig. God tur hjem, sagde Maria Panalonoulou, bartender i Lesbos i går til Ekstra Bladet kort tid efter, at den sidste færge med flygtninge havde forladt hendes ferieø.

Artiklen fortsætter under billedet...

Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Andre var triste.

Hyriakos Evangelidakis, fodboldspiller på Lesbos sagde, at han var ked at det.

- Det er en god grund til, at de folk, vi i dag har udvist, var kommet hertil: Nemlig elendighed og mangel på helt basale fornødenheder. Derfor er det en sørgelig dag, at vi har deporteret dem. Vi burde selvfølgelig hjælpe i stedet.

Hyriakos Evangelidakis. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Hyriakos Evangelidakis. Foto: Rasmus Flindt Pedersen