En kvart million mennesker skal forlade deres hjem i Australien

Mindst 26 personer er omkommet i brandene

Voldsomme scener fra Australien torsdag, hvor skovbrandene fortsatte. Video: AP

Næsten en kvart million mennesker er fredag blevet opfordret af de australske myndigheder til at forlade deres hjem som følge af de fortsat omfattende bushbrande i landet.

Samtidig står militæret klar til at hjælpe i kampen mod de stigende temperaturer og uberegnelige vinde, der har sat yderligere gang i brandene langs østkysten.

Skovbrandene har allerede gjort tusindvis af mennesker hjemløse.

I alpeområdet på grænsen mellem delstaterne Victoria og New South Wales er to store brande ved at smelte sammen og dermed skabe en gigantisk brand, der dækker et område på 6000 kvadratkilometer.

- Hvis du kan - så kom væk derfra. Man bør ikke befinde sig i fjerntliggende og skovklædte områder i vores delstat, siger beredskabschef i Victoria Andrew Crisp til det australske nyhedsmedie ABC.

Foto: Sarah Hartwell Krig & katastrofer Australsk håb: Brændte buske springer ud på ny

I store dele af delstaten Victoria, hvor tusindvis var strandet ved kysterne grundet brandene, har myndighederne forlænget en undtagelsestilstand med 48 timer og bedt borgere om at forlade deres hjem.

Her har myndighederne fredag sendt advarsels-sms'er ud til 240.000 mennesker og bedt dem om at forlade området, oplyser beredskabschefen.

Også i New South Wales og delstaten South Australia er folk blevet opfordret til at forlade deres hjem. Myndighederne har ikke oplyst, hvor mange mennesker det her drejer sig om.

Australiens premierminister, Scott Morrison, siger, at han har informeret militæret, så 'det står klar til at rykke ud og hjælpe øjeblikkeligt'.

Antallet af døde dyr er langt større forventet. Foto: Saeed Khan/Ritzau Scanpix Krig & katastrofer En milliard dyr frygtes døde af brande i Australien

John White er borgmester i regionen East Gippsland, som blev raseret af en række brande nytårsaften. Han fortæller, at indbyggere er flygtet fra stedet.

- Folk tager ingen chancer, siger han.

Myndighederne oplyser, at vejrforholdene på tværs af Victoria bliver forværret frem til fredag aften med blandt andet kraftige vinde.

Hidtil er 27 mennesker blevet dræbt i brandene, mens tusinder er drevet på flugt fra deres hjem.

Flammerne har opslugt mere end 103.000 kvadratkilometer land siden oktober. Det svarer til et område på størrelse med Sydkorea.

Senere fredag er der planlagt demonstrationer i adskillige byer verden over - blandt andet i Sydney og Melbourne - for at protestere mod Australiens klimapolitik.