Erdogan: Tyrkiet kan aldrig indgå en våbenhvile i Syrien

Tyrkiets præsident siger, at Syriens regeringshær tirsdag stod bag angreb mod tyrkiske soldater i byen Manbij

Hvad går konflikten mellem Syrien og Tyrkiet ud på? Lektor Mogens Pelt udlægger teksten.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, afviser et amerikansk forslag om at indgå en våbenhvile i det nordlige Syrien.

- De (USA, red.) beder os om at indgå en våbenhvile. Vi kan aldrig indgå en våbenhvile, siger Erdogan til journalister sent tirsdag aften dansk tid.

Samtidig anklager han den syriske regeringshær for at stå bag et angreb i Manbij tirsdag, hvor en tyrkisk soldat blev dræbt.

Manbij er en nøgleby i det nordlige Syrien, som har været kontrolleret af kurdiske YPG-styrker med støtte fra amerikanerne.

Den amerikanske koalition i Syrien bekræftede tirsdag, at den havde trukket alle sine styrker ud af Manbij.

Se også: Syriske styrker går ind i nøgleby i det nordlige Syrien

Soldater fra den syriske regeringshær ankom tirsdag til byen. Ifølge det statslige tv i Syrien skal de syriske regeringsstyrker hjælpe kurderne i området.

En tyrkisk soldat blev dræbt, og otte andre blev såret tirsdag under et angreb fra Manbij. Det tyrkiske forsvarsministerium har tidligere oplyst, at angrebet blev udført af kurdiske styrker i området.

(Artiklen fortsætter efter videoen)

Tyrkiet har et horn i siden på kurderne, men hvem er de, og hvad vil de? Bliv klogere her. Video/redigering: Ritzau/Scanpix/Max Madsen.

Men sent tirsdag aften siger Erdogan, at det er den syriske regeringshær, der stod bag.

Se også: Trump mistænker kurdere for at løslade IS-fanger

- Det er et resultat af, at regimet (den syriske regering, red.) har åbnet ild i området. Vi havde en intens gengældelseskamp. Vi sørgede for, at regimet betalte en stor pris for dette, siger Erdogan.

Han siger samtidig, at den syriske regeringshærs indtog i Manbij ikke er et stort problem for Tyrkiet.

- Regimets indtog i Manbij er ikke en meget, meget negativ (udvikling, red.) for os, siger han.

- Hvorfor? Fordi det er deres eget land.

Tyrkiet er en stærk modstander af den syriske præsident, Bashar al-Assad, og støtteren række oprørsgruppers kamp mod hans regime.

Voldsomme sammenstød er brudt ud langs grænsen mellem Syrien og Tyrkiet, efter Tyrkiet igangsatte en invasion af det nordlige Syrien. Foto: Nazeer Al-Khatib/Ritzau Scanpix Krig & katastrofer - 14. okt. 2019 - kl. 11:24 Kaos hærger: Erdogan klar til nye angreb