EU: Kampe i Ukraine er værste brud på våbenhvile hidtil

EU-Kommissionen opfordrer til fuld gennemførelse af våbenhvile efter optrapning af volden i Østukraine.

Det sidste døgns blodige kampe i Østukraine, hvor flere mennesker har mistet livet, har været det mest alvorlige brud på våbenhvilen mellem Ukraine og de prorussiske separatister, lyder det fra EU-Kommissionen torsdag.

EU-Kommissionens talskvinde Maja Kocijancic siger ved torsdagens daglige pressebriefing i Bruxelles, at våbenhvilen skal respekteres, og alle tunge våben trækkes tilbage.

- Vold er ikke en løsning, siger hun.

- Vi fortsætter med at opfordre alle parter til en fuld gennemførelse af Minsk-aftalen. Det er den bedste chance, vi har for en løsning på denne her konflikt.

Frankrigs udenrigsministerium er også kommet med en melding på den eskalerende vold i Østukraine. Ministeriet opfordrer til, at kampene i Østukraine bliver stoppet omgående.

- Vi er bekymrede for oplysningerne om kampene i Marjinka. De skal stoppe øjeblikkeligt, lyder det fra udenrigsministeriets talsmand Romain Nadal ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Han opfordrer samtidig - ligesom EU-Kommissionen - til en "ubetinget" gennemførelse af Minsk-aftalen, der blev indgået i februar, for at sikre en fredfyldt og varig løsning på konflikten.

EU-Kommissionens talskvinde henviser samtidig til, at EU's stats- og regeringschefer har sammenkædet EU's sanktioner over for Rusland med en overholdelse af Minsk-aftalerne.

Sanktionerne er indført for at straffe Ruslands støtte til de prorussiske oprørere og for den folkeretsstridige annektering af den ukrainske halvø Krim sidste år.

EU's stats- og regeringschefer ventes på deres topmøde sidst i juni at beslutte at forlænge de eksisterende sanktioner fra juli til december i år.

Forlængelsen er en logisk konsekvens af, at sanktionerne er kædet sammen med Minsk-aftalerne, der har frist til årets udgang. En optrapning af kampene kan desuden ventes at få flere lande til at presse på for en yderligere skærpelse af sanktionerne.