EU: Kampe i Ukraine er værste brud på våbenhvile hidtil

EU-Kommissionen opfordrer til fuld gennemførelse af våbenhvile efter optrapning af volden i Østukraine.

Følg Krig & katastrofer

Det sidste døgns blodige kampe i Østukraine, hvor flere mennesker har mistet livet, har været det mest alvorlige brud på våbenhvilen mellem Ukraine og de prorussiske separatister, lyder det fra EU-Kommissionen torsdag.

EU-Kommissionens talskvinde Maja Kocijancic siger ved torsdagens daglige pressebriefing i Bruxelles, at våbenhvilen skal respekteres, og alle tunge våben trækkes tilbage.

- Vold er ikke en løsning, siger hun.

- Vi fortsætter med at opfordre alle parter til en fuld gennemførelse af Minsk-aftalen. Det er den bedste chance, vi har for en løsning på denne her konflikt.

Frankrigs udenrigsministerium er også kommet med en melding på den eskalerende vold i Østukraine. Ministeriet opfordrer til, at kampene i Østukraine bliver stoppet omgående.

- Vi er bekymrede for oplysningerne om kampene i Marjinka. De skal stoppe øjeblikkeligt, lyder det fra udenrigsministeriets talsmand Romain Nadal ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Han opfordrer samtidig - ligesom EU-Kommissionen - til en "ubetinget" gennemførelse af Minsk-aftalen, der blev indgået i februar, for at sikre en fredfyldt og varig løsning på konflikten.

EU-Kommissionens talskvinde henviser samtidig til, at EU's stats- og regeringschefer har sammenkædet EU's sanktioner over for Rusland med en overholdelse af Minsk-aftalerne.

Sanktionerne er indført for at straffe Ruslands støtte til de prorussiske oprørere og for den folkeretsstridige annektering af den ukrainske halvø Krim sidste år.

EU's stats- og regeringschefer ventes på deres topmøde sidst i juni at beslutte at forlænge de eksisterende sanktioner fra juli til december i år.

Forlængelsen er en logisk konsekvens af, at sanktionerne er kædet sammen med Minsk-aftalerne, der har frist til årets udgang. En optrapning af kampene kan desuden ventes at få flere lande til at presse på for en yderligere skærpelse af sanktionerne.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+