Annonce:
Annonce:

EU ser ny begyndelse med Storbritannien efter aftale

EU og Storbritannien begynder nyt kapitel i samarbejde efter principaftale om Nordirland, siger von der Leyen

EU's indre marked bliver respekteret i ny aftale om Nordirland, siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen. Hun ser aftalen som en ny begyndelse i samarbejdet mellem EU og Storbritannien. Foto: Dan Kitwood/Ritzau Scanpix
EU's indre marked bliver respekteret i ny aftale om Nordirland, siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen. Hun ser aftalen som en ny begyndelse i samarbejdet mellem EU og Storbritannien. Foto: Dan Kitwood/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

EU og Storbritannien har været på kant med hinanden siden Storbritanniens udtræden af EU. Men krigen i Ukraine har sat forholdet mellem de to parter i et nyt lys, og mandag blev der taget et afgørende skridt mod et tættere samarbejde med en ny principaftale om Nordirland.

Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på et pressemøde med Storbritanniens premierminister, Rishi Sunak.

- Vi vidste, at det ikke ville blive let. At vi ville blive nødt til at lytte til hinanden og befolkningen i Nordirland, men vi vidste også, at vi kunne gøre det. For vi var opsatte på at finde en løsning, siger Ursula von der Leyen.

Hun fortæller, at de to allerede ved det første møde var enige om at de store udfordringer med krigen i Ukraine og klimaforandringer kaldte på en ny begyndelse.

Annonce:

- Vi har så meget til fælles. Vi kæmper for de samme værdier, og vi ønsker den bedste løsning for befolkningen i Nordirland i den situation, vi har nu, siger von der Leyen.

EU-Kommissionens formand mener, at principaftalen vil beskytte EU's indre marked og freden i Nordirland samtidig med, at virksomheder og borgere får lettere adgang til varer, der skal transporteres til Nordirland.

Rishi Sunak ser også principaftalen som et konkret eksempel på et tættere samarbejde med EU. Han fremhæver desuden, at Storbritannien og EU i de seneste måneder har koordineret tæt omkring sanktionerne mod Rusland og indsatsen for at hjælpe Ukraine.

- Der er en række områder, vi kan samarbejde produktivt omkring. Det arbejde begyndte EU-Kommissionens formand og jeg på, da vi mødtes første gang, siger Rishi Sunak.

Han peger desuden på energisikkerhed som et område, hvor de to stridende parter har fundet hinanden igen.

Annonce:

For EU har det dog været helt afgørende, at reglerne for varer på det indre marked bliver respekteret i den nye aftale. Her er EU-Domstolen i sidste ende garanten for forbrugernes sikkerhed, og for at undgå at virksomheder i EU-lande bliver udsat for ulige konkurrence.

Det er lykkedes at bevare i aftalen, mener von der Leyen. Selvom den indfører en såkaldt Stormont-bremse i tilfælde af uenigheder, så bevarer EU-Domstolen sin rolle, siger von der Leyen.

- EU-Domstolen er den eneste og ultimative domstol, når det gælder reglerne for det indre marked. Det vil fortsætte, siger EU-Kommissionens formand.

Stormont er navnet på det nordirske parlament. Rishi Sunak lægger på sin side vægt på, at det nordirske parlament vil få en større rolle i tilfælde af uenigheder. Dermed får Nordirland øget suverænitet i forhold til EU, mener han:

- EU-lovgivningen har en rolle i Nordirland, men det skal fremover ske med samtykke, siger Rishi Sunak.

FAKTA: Derfor skaber Nordirland-protokol problemer

Efter lange forhandlinger om ændringer af den såkaldte Nordirland-protokol ser det ud til, at drøftelserne er nået ind i den afsluttende fase.

Mandag mødes EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og Storbritanniens premierminister, Rishi Sunak, for ansigt til ansigt at forsøge at nå frem til ændringer i implementeringen af Nordirland-protokollen.

Den oprindelige Nordirland-protokol var en del af brexit-aftalen mellem EU og Storbritannien.

Her kan du læse mere om aftalen og udfordringerne med Nordirland:

* Hvad er Nordirlands forhold til EU?

Nordirland er en del af Storbritannien og var medlem af EU, indtil Storbritannien formelt trådte ud af unionen med udgangen af 2020.

Nordirland deler landegrænse med Irland, som fortsat er medlem af EU.

I forbindelse med, at Storbritannien forlod EU, var spørgsmålet om, hvordan fragt af varer over grænsen mellem Nordirland og Irland skulle håndteres, en af de største udfordringer i brexit-forhandlingerne.

* Hvad er Nordirland-protokollen?

Protokollen sikrer, at der ikke er en hård grænse mellem Nordirland, som er trådt ud af EU, og republikken Irland, som stadig er medlem af EU.

Det har været vigtigt for briterne at sikre, at der ikke etableres en hård grænse mellem de to lande, da man frygter, at en sådan grænse ville rippe op i konflikten mellem Irland og Nordirland, som varede flere årtier og formelt blev afsluttet i slutningen af 1990'erne.

Samtidig betyder Nordirland-protokollen, at Nordirland er en del af EU's indre marked og EU's toldunion. Det blev netop vedtaget under brexit-forhandlingerne for at undgå at skabe en hård grænse til Irland.

Varer, der kommer fra Storbritannien, skal derfor tjekkes af toldmyndighederne, hvis de sendes til Nordirland over Det Irske Hav, som adskiller England fra Nordirland.

Det Irske Hav fungerer således som en grænse mellem Storbritannien og EU's indre marked.

* Hvilke problemer er der med protokollen?

Ifølge probritiske borgere og politikere i Nordirland er det et problem for Nordirlands forhold til resten af Storbritannien, at nordirerne trods brexit stadig er en del af EU's toldunion og indre marked.

Resten af Storbritannien står efter brexit uden for begge dele.

Democratic Unionist Party (DUP), der er Nordirlands største parti, mener desuden, at det er et problem, at Nordirland er forpligtet til at følge EU's regler og love på told- og handelsområdet uden selv at have nogen indflydelse på udarbejdelsen af love i EU.

Og den britiske regering mener, at det bureaukrati, som er fulgt med protokollen, truer den fredsaftale mellem det overvejende katolske Irland og protestantiske Nordirland, som blev indgået i 1998 efter årtiers konflikt.

Det handler konkret om det papirarbejde, som myndighederne skal lave, når varer krydser grænsen mellem Irland og Nordirland.

Kilde: Reuters.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Støjberg er bare på toppen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: