F-35 styrtet ned i USA

Et F-35-fly er styrtet ned i den amerikanske stat South Carolina. Piloten skød sig ud og slap uskadt fra styrtet

Både politi og militær var tilstede ved ulykken. Video: WTOC/AP)

F-35-flyet har passeret en kedelig milepæl.

I går, fredag, styrtede et F-35-kampfly ned for første gang i flyets historie.

Det skete i går cirka klokken 11.45 i et landligt område små ti kilometer fra Marine Corps Air Station Beaufort i staten South Carolina.

Flyet, der styrtede ned, tilhørte en trænings-eskadrille under US Marines, der benytter en version af flyet, som kan lande vertikalt.

Heldigvis slap uskadt fra episoden.

'Marine-piloten skød sig sikkert ud fra det en-sædet fly og bliver lige nu tilset af læger,' lyder det ifølge ABC News i en udtalelse fra 2nd Marine Air Wing.

Hvorfor flyet styrtede ned, er endnu uvist.

Se også: Stavnsbundet i støjhelvede: Milliarddyre kampfly kan få huspriser til at styrtdykke

Det var en F-35B som denne, der styrtede ned i South Carolina. Det særlige ved B-versionen er, at den kan lande vertikalt ligesom en helikopter. Foto: Lockheed Martin
Det var en F-35B som denne, der styrtede ned i South Carolina. Det særlige ved B-versionen er, at den kan lande vertikalt ligesom en helikopter. Foto: Lockheed Martin

Ingen tilskadekomne
Heller ingen civile på landjorden i nærheden af stedet, hvor flyet styrtede ned, er kommet til skade.

'Der er ingen civile tilskadekomne. Marine-soldater fra Marine Corps Air Station Beaufort arbejder tæt sammen med de lokale myndigheder, der er i gang med det normale arbejde efter en ulykke for at sikre ulykkesstedet,' står der i udtalelsen.

Ifølge ABC News var piloten i gang med en træningsmission og var hverken ved at lette eller lande, da problemet, der fik flyet til at styrte, indtraf.

Se også: Uundgåelig overvågning: Danske F-35 sender følsom flydata til Texas

Den lokale sheriff opfordrede efterfølgende også områdets lokale til at holde sig væk fra uheldsstedet.

At F-35-flyet, der også hedder Joint Strike Fighter, ikke er styrtet ned før nu, betyder ikke, at der ikke tidligere har været problemer.

F-35-kampfly har tidligere lavet sikkerhedslandinger, ligesom piloter blandt andet har oplevet problemer med flyets interne ilt-system, mens de har været i luften. Også på landjorden har der været problemer, hvor blandt andet flyets motor er brudt i brand.

Når Danmark fra 2021 begynder at flyve F-35, bliver det i A-versionen, som flyene på billedet her. Foto: US Air Force/All Over
Når Danmark fra 2021 begynder at flyve F-35, bliver det i A-versionen, som flyene på billedet her. Foto: US Air Force/All Over

Danmark skal flyve F-35
Det amerikanske forsvar planlægger at købe 2600 F-35-fly til deres tre værn, US Air Force, US Marines og US Navy.

Her i Danmark skal F-35-flyet fra 2021 afløse de aldrende danske F-16-fly.

Det danske flyvevåben skal benytte A-versionen af flyet, mens det nedstyrtede fly var en B-version.

Versionerne bygges side om side på samme fabrik og er mere eller mindre identiske. A-versionen er et klassisk kampfly, der letter og lander fra flyvestationer, mens B-versionen kan lande vertikalt på såkaldte amfibiske angrebsskibe, der er mindre end hangarskibe.

Der findes også en C-version, der kan lette og lande fra hangarskibe.

Lockheed Martins hovedkvarter ligger i Fort Worth, Texas. Her ender størstedelen af de mange milliarder, Danmark køber nye kampfly for. Foto: Lockheed Martin Tæt på Langt ude i Texas: Her ender milliarder af danske skattekroner

USA angriber for første gang med F-35

For første gang har det amerikanske forsvar affyret missiler fra et F-35-fly i en skarp mission.

Det skete torsdag, hvor en F-35B - samme version som det nedstyrtede fly - lettede fra et skib i Det Arabiske Hav og fløj ind over Afghanistan.

Missilerne var rettet mod Taliban og blev affyret mod et fast mål - formentligt en form for bygning - i støtte til tropper på jorden.

'Chefen for tropperne på jorden anså angrebet som succesfuldt,' skrev US Marines efterfølgende i en pressemeddelelse.

Angrebet var det første udført af et amerikansk F-35-kampfly, men allerede tilbage i maj sagde israelerne, at de havde brugt deres F-35-fly til et angreb et sted i Mellemøsten. Ifølge Defense One var der formentligt tale om et angreb i Syrien eller muligvis i Golanhøjderne.

Du kan se F-35'eren, der affyrede missilerne, lette og lande fra USS Essex i Twitter-videoen herunder.

176 kommentarer
Vis kommentarer