Fanget i krigszone: USA evakuerer 1000 soldater

Tyrkiet har udvidet sine planer for en militær offensiv i Syrien, siger USA's forsvarsminister

Hvad er baggrunden for, at Tyrkiet er gået ind i Syrien? Mogens Pelt, lektor ved Københavns Universitet, gør os klogere på konflikten.

USA's præsident Donald Trump har lørdag aften amerikansk tid givet ordrer til, at de omkring 1000 amerikanske soldater, der befinder sig forskellige steder i det nordlige Syrien, skal trække sig længere væk fra kampene mellem kurdiske og tyrkiske styrker.

Det siger USA's forsvarsminister, Mark Esper til tv-programmet Face The Nation på kanalen CBS.

'Det er en meget uholdbar situation. Jeg talte med præsidenten i går efter at have drøftet det med resten af det nationale sikkerhedsteam, og han instruerede, at vi begyndte at trække vores styrker i det nordlige Syrien tilbage ... Hvor de fleste af vores styrker er', citerer CNN-journalisten Ryan Browne forsvarsministeren for på Twitter.

Donald Trump kommenterer sagen på Twitter.

'Det er meget klogt til en forandring ikke er være involveret i den intense kamp langt den tyrkiske grænse', skriver den amerikanske præsident blandt andet på twitter.

Uafbrudte kampe
For en uge siden gav præsident ordre til, at nogle af de amerikanske soldater i den del af det nordlige Syrien, hvor Tyrkiet havde planer om en offensiv, skulle skifte position, så de ikke blev fanget nær kampene.

Onsdag indledte tyrkerne sin offensiv, der hovedsageligt er rettet mod de kurdisk-ledede styrker, der kontrollerer et stort stykke af det nordlige og særligt det nordøstlige Syrien.

Siden har der været uafbrudte kampe i omkring nogle grænsebyer på den syrisk-tyrkiske grænse.

Fanget mellem to hære
Men de tyrkiske planer rækker dybere ind i Syrien, end amerikanerne først troede, og derfor rykkes de amerikanske styrker nu længere væk, forklarer Mark Esper i et interview med Face The Nation, der sendes søndag.

- I de seneste 24 timer er vi blevet bevidst om, at (tyrkerne, red.) sandsynligvis har tænkt sig at udvide deres angreb længere syd på end oprindeligt planlagt og også mod vest, siger Esper ifølge CBS i interviewet.

- Vi er også inden for de sidste 24 timer blevet bevidst om, at SDF (de kurdisk-ledede styrker, red.) forsøger at lave en aftale med den syriske regering og russerne om et modangreb mod tyrkerne.

- Så vi ville have amerikanske soldater fanget mellem to fremstormende hære, og det er en uholdbar situation.