Far deler hjertegribende billede: Håber det vil vække verden

En far har delt et billede af sin døde søn, der ligger på stranden. Årsag? Han vil have, at verden får øjnene op for konflikten i Myanmar

Dette billede går lige nu verden rundt. Det bliver sammenlignet med billedet af den syriske dreng, der blev fundet druknet på en strand i Tyrkiet. Faren har bedt medierne om at sprede billedet, så verden kan få øjnene op for konflikten i Burma (Foto: CNN)
Dette billede går lige nu verden rundt. Det bliver sammenlignet med billedet af den syriske dreng, der blev fundet druknet på en strand i Tyrkiet. Faren har bedt medierne om at sprede billedet, så verden kan få øjnene op for konflikten i Burma (Foto: CNN)

Et grusomt billede går lige nu verden rundt.

Hans navn var Mohammed Shohayet, og han var kun 16 måneder gammel.

Alligevel er han sammen med sin mor blevet offer for en frygtelig konflikt i Myanmar, da de druknede på stranden, mens de var på flugt fra hærens uhyrligheder.

Og nu har drengens afdøde i, Zafor Alam, i afmagt kontaktet CNN og bedt dem medierne om at bringe billedet for at vække verden.

- Når jeg ser på billedet, så vil jeg hellere dø. Der er ingen grund til at leve i denne verden for mig, siger Zafor Alam, der er far til den druknede dreng til CNN.

Efterfølgende har adskillige internationale medier - heriblandt IBT Times, Daily Mail, La Stampa, The Huffington Post - bragt billedet og fortalt historien, om drengen der druknede på stranden.

Ifølge faren mistede drengen livet sammen med sin mor, sin tre år gamle bror og sin onkel, da familien forsøgte at flygte fra borgerkrigen i Rakhiang-regionen i den vestlige del af Myanmar.

Familien er en del af de muslimske minoriteter Rohingya, der tidligere er beskrevet som verdens mest forfulgte minoritet.

Myanmars regering og hæren har afvist, at billedet er ægte, og de kalder det for propaganda ifølge Independent. Også selv om flere menneskerettighedsorganisationer heriblandt Human Rights Watch har verificeret billedet og bekræftet, at det er ægte. 

Drab og nedbrændte byer
Ekstra Bladet har talt med Myanmar-ekspert og professor emeritus Mikael Graversom situationen i landet, og ifølge ham ser det meget alvorligt ud. Især for Rohingya-minoriteten.

- Den her befolkningsgruppe på mellem 1 million og 1,5 million indbyggere bliver beregnet som såkaldte bengalis. Altså illegale indvandrere. I 2012 tog det fart, efter nogle unge muslimske mænd blev beskyldt for at have voldtaget en buddhistisk kvinde.

Artiklen fortsætter under billedet

Hæren har slået hårdt ned på flere befolkningsgruppe i store dele af Myanmar (Foto: AP)
Hæren har slået hårdt ned på flere befolkningsgruppe i store dele af Myanmar (Foto: AP)
 

- Efterfølgende eskalerede det fuldstændig vildt med angreb på muslimske landsbyer, moskeer og det spredte sig til hele Burma. Ind til sidste år var der stadig overfald på moskeer og bazare, og lige op til valget i 2015 besluttede den daværende regering at fratage disse menneser deres sidste id-papirer. Det betød, at de ikke kunne stemme, de kunne ikke komme på hospitalet og de kunnen ikke komme i skole. Derfor er der omkring 1.3 millioner statsløse mennesker i en region. Det er voldsomt, siger Mikael Gravers til Ekstra Bladet

Ifølge eksperten har de mange mennesker rødder i Kachin-regionen i den vestlige del af Myamnar, der grænser op til Bangladesh.

- Hæren er ret sikker på, at der er en såkaldt Mujahedin-bevælgelse, der angiveligt arbejder sammen med Al-Qaeda. De har blandt andet stået bag et angreb på tre grænseposter. Modsvaret fra hæren har været, at de går ind i landsbyer for at jage folk ud, ligesom man formentlig dræber og brænder landsbyerne ned.

Artiklen fortsætter under billedet

Her en af de mange Rohingya-landsbyer (Foto: AP)
Her en af de mange Rohingya-landsbyer (Foto: AP)
 

- Problemet er så, at hver gang FN eller staten forsøger at hjælpe dem, så protesterer buddhisterne i området. De fortæller, at de er lige så fattige, at de aldrig har fået hjælp, siger Mikael Gravers til Ekstra Bladet.

Det billede hænger fint sammen med den beskrivelse, som Zafor Alam har givet til CNN om sin situation i landet.

- I vores landsby skød helikopterne mod os, ligesom hærens soldater også åbnede ild mod os. Vi kunne ikke blive i vores huse, og vi var tvunget til at gemme os i junglen. Min bedstemor og bedstefar blev brændt ihjel, og hele vores landsby blev brændt ned. Der var intet tilbage, siger faderen til den døde dreng på stranden til CNN.

Flygtninge i massevis
Den frygtelige situation i regionen har sendt op mod en million mennesker på flugt, og ifølge eksperten kan situationen minde lidt, om det vi ser i Middelhavet.

- De har forsøgt siden 2012 at flygte til Thailand, Malaysia og der er sågar nogen, der er noget helt til Indonesien. Der er tusindvis, der er omkommet på havet, så det minder lidt om situationen i Middelhavet. Man kan diskutere skalaen, men situationen er sådan set den samme, siger Mikael Gravers

Artiklen fortsætter under billedet

Her ses en gruppe af Myanmars Rohingyas, der sidder på en båd. Ifølge AP venter de på at blive reddet af en gruppe lokale fiskere (Foto: AP)
Her ses en gruppe af Myanmars Rohingyas, der sidder på en båd. Ifølge AP venter de på at blive reddet af en gruppe lokale fiskere (Foto: AP)
 

Ifølge eksperten er der også andre steder i landet, hvor situationen er mindst lige så alvorlig.

- Der er en borgerkrig mellem hæren og forkæmpere for Kachin-statens uafhængig. Samtidig er der kampe mellem hæren i Shan-staten ind mod Kina, hvor de militante etniske organisationer har besat nogle vigtige handelsposter og grænseposter ind mod Kina, så der der mange konflikter i landet, hvor hæren kæmper mod forskellige grupperinger.

Låst leder
- Men hvorfor gør regeringen, Aung San Suu Kyi  og FN ikke noget ved det?

- Problemet er, at det hæren, der bestemmer, hvad hæren vil. Forfatningen siger, at parlamentet og regeringen ingen indflydelse har på hæren. Den adlyder kun den øverstkommanderende. Det vil sige, at Aung San Suu Kyi  ikke kan stoppe hæren. Hun har nedsat en forsoningskommission med Kofi Annan i spidsen, men han kan ikke komme ind og arbejde. Der er lukket helt af.

Artiklen fortsætter under billedet

Aung San Suu Kyi håber at opnår fred i Myanmar, men hun er presset (Foto: AP)
Aung San Suu Kyi håber at opnår fred i Myanmar, men hun er presset (Foto: AP)
 

- Hun har også lovet, at der kommer nødhjælp ind, men det afhænger igen af hæren. Det er umuligt at komme ind. Der er en bred og dyb modstand mod muslimer, og jeg har oplevet, at der er nationalistiske munke, der siger, at muslimer 'voldtager vores kvinder, ødelægger vores økonomi og vil aflive buddhismen'. Det er et land, hvor man ikke har haft nyheder i årtier, men pludselig kan du bruge Facebook, og så går den slags viralt. Også selv om det måske ikke lige passer, men de stoler måske mere på det, end aviserne, siger Mikael Gravers til Ekstra Bladet.

Samtidig fortæller han, at hvis Aung San Suu Kyi gør noget for at hjælpe muslimerne, så er hæren og oppositionen der med det samme. De vil sige, der kan i bare se 'hun støtter muslimerne'.

I Myanmar bor der officielt omkring 50 millioner mennesker.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere