Farvel til helvede på jord – Ekstra Bladet
Krig & katastrofer

 

 

Situationen på Azovstal er flere gange blevet beskrevet som ‘ helvede på jord’.

Nu er helvedet slut for størstedelen af de ukrainske soldater, som blev evakueret ud sent i aftes og i nat.

264 ukrainske soldater blev flytter i busser væk fra stålværket, der har været belejret i ugevis. 53 af dem var hårdt sårede.

 

 

Alle de ukrainske soldater blev transporteret til russisk-kontrollerede områder. Nu skal de udveksles med russiske soldater.

Sent mandag takkede den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, de evakuerede soldater.

- Der er flere hårdt sårede i blandt dem. De får medicinsk hjælp. Jeg vil gerne understrege, at Ukraine har behov for deres helte i live, udtalte præsidenten.

 

 

Det er uvist, hvor mange soldater der er tilbage på Azovstal-stålværket i Mariupol efter evakueringen mandag. Der har tidligere været luftet et tal om, at 600 militærpersoner havde søgt tilflugt på det enorme område.

Ukraines væbnede styrker sagde sent mandag aften i en udtalelse, at arbejdet med at redde de resterende soldater på stålværket fortsætter.

Her lyder det også, at soldaternes kampmission er overstået, og at de nu i stedet er blevet beordret til at redde hinandens liv.

 

Symbol på modstand
De ukrainske soldater havde forskanset sig på det enorme stålværk, mens russerne har bombarderet værket udefra.

Indtil starten af maj var der også en lang række civile inde i Azovstal-værket. Stålværket ligger i havnebyen Mariupol. Som russerne har sønderbombet til uigenkendelighed.

Rusland erklærede for nogle uger siden sejr i Mariupol. Men de ukrainske soldater fortsatte kampen fra stålværket.

 

 

Azovstal blev en slags symbol for modstanden mod Rusland.

- Soldaterne i stålværket befinder sig det værste sted i krigen. Både når man kigger på intensiteten af kampene og varighed har de været i de sværeste betingelser under hele konflikten, udtalte Lennart Schou Jeppesen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet til Ekstra Bladet i forrige uge.

Et billede fra forrige uge af en såret ukrainsk soldat inde i Azovstal-værket. Foto: Dmytro Orest Kozatskyi/Press service of Azov Regiment/ Ritzau Scanpix
Et billede fra forrige uge af en såret ukrainsk soldat inde i Azovstal-værket. Foto: Dmytro Orest Kozatskyi/Press service of Azov Regiment/ Ritzau Scanpix
 

 

Tunneller under jorden
Azovstal-værket er et enormt område hvor soldater og civile kunne søge tilflugt i underjordiske gange og tunneller.

Herfra kunne de ukrainske soldater fortsætte kampen mod russerne. Der er flere gange kommet videoer og billeder ud fra livet under jorden i Azovstal.

 

 

De seneste billeder fra Azovstal viser altså evakueringen af de ukrainske soldater.

Samt prorussiske soldater som bevogter dem mens de transporteres ud af Azovstal. På nogle af billederne er der også det symbolske Z, som markerer den russiske opbakning til krigen.

Russiske soldater holder vagt inden de ukrainske soldater skal evakueres ud af Azovstal. Foto: Alexander Ermochenko / Ritzau Scanpix
Russiske soldater holder vagt inden de ukrainske soldater skal evakueres ud af Azovstal. Foto: Alexander Ermochenko / Ritzau Scanpix
 

 

Havnebyen Mariupol har enorm strategisk betydning for Rusland. Det giver dem mulighed for landforbindelse mellem de prorussiske udbryderrepublikker og Krim, som Rusland annekterede i 2014.

Mere fra Ekstra Bladet+

Lad os hermed rose de radikale

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind